قضاوتهایمنفی نسبت به همکاران آشنا با هوشمصنوعی
طبق مطالعهای جدید، استفاده از هوش مصنوعی در محیط کار باعث قضاوت منفی همکاران میشود. پژوهشی تازه نشان میدهد کارمندانی که در محیط کار از ابزارهای هوشمصنوعی استفاده میکنند، از نگاه همکارانشان کمتلاشتر و فاقد صلاحیت کافی به نظر میرسند.
تحلیل دیدگاه 4 هزار نفر
براساس گزارشها، این تحقیق که ۳ تحلیلگر کسبوکار از دانشگاه دوک آمریکا انجام دادهاند و در نشریه Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده، بر پایه ۴ آزمایش آنلاین و تحلیل دیدگاه 4 هزار و 400 نفر شکل گرفته است. نتایج این پژوهش نشان میدهد افرادی که برای انجام وظایف کاری خود از اپلیکیشنهای هوش مصنوعی مانند ChatGPT یا ابزارهای ساخت داشبورد استفاده میکنند، از نظر دیگران استقلال و اعتماد به نفس کمتری دارند و راحتتر میتوان آن ها را جایگزین کرد.
نحوه انجام این پژوهش
آزمایشها به گونهای طراحی شده بودند که شرکتکنندگان گاهی در نقش کارمند و گاهی در نقش ناظر یا مدیر قرار میگرفتند. در هر حالت، برداشت کلی این بود که استفاده از هوش مصنوعی بهنوعی نشانهای از ضعف در مهارتهای فردی و تلاش شخصی است. در یکی از بخشهای مطالعه، وقتی مشخص میشد استفاده از هوش مصنوعی برای انجام بهتر کارها واقعاً مفید است، نگرشهای منفی تا حدی کاهش مییافت اما همچنان اثر اولیه باقی میماند.
چالشهایی در اعتبار شغلی
نکته قابلتوجه این است که دیدگاه افرادی که خودشان در محیط کار مستمر از هوشمصنوعی استفاده میکردند، درباره این ابزارها بسیار مثبتتر بود. این گروه نهفقط استفاده از هوش مصنوعی را نشانهای از کارآمدی میدانستند، بلکه درباره سایر همکارانشان که از این فناوری استفاده میکردند، هم برداشت بهتری داشتند. این تحقیق نشان میدهد باوجود همه مزایای فنی ابزارهای هوش مصنوعی، تصور عمومی در محیطهای کاری هنوز با نوعی تردید و قضاوت منفی همراه است و کسانی که از این فناوری استفاده میکنند، ممکن است ناخواسته با چالشهایی در اعتبار و جایگاه شغلی خود روبهرو شوند.