printlogo


«تلویزیون اینترنتی» هم چالشی شد!
مصطفی قاسمیان


ظهر دیروز و در حالی که حدود 12 ساعت از برگزاری مراسم رونمایی رسمی از تلویزیون اینترنتی روزنامه همشهری می‌گذشت، خبر صدور یک اطلاعیه عجیب از سوی ساترا در رسانه‌های آنلاین منتشر شد. سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی که به اختصار ساترا نامیده می‌شود و به عنوان یکی از معاونت‌های سازمان صداوسیما، به نظارت روی سریال‌های نمایش خانگی می‌پردازد، در اطلاعیه‌ای اعلام کرد «تلویزیون اینترنتی همشهری» فاقد مجوز است، اما این نهاد به پلتفرمی با عنوان «سیمای همشهری» مجوز آزمایشی داده؛ اطلاعیه‌ای که سروصدای زیادی در فضای مجازی به راه انداخت.
​​​​​​​
همشهری: از وزارت فرهنگ مجوز گرفتیم
در پاسخ به این اطلاعیه، اهالی تلویزیون اینترنتی روزنامه همشهری که مدتی است به شکل آزمایشی فعالیت می‌کرد و به تازگی رسماً افتتاح شده، تصویری از مجوز رسانه را منتشر کردند که در آن ذکر شده مجوز این رسانه «دایمی» است و در بیانیه‌ای هم نوشتند که اساساً تلویزیون اینترنتی همشهری به دریافت مجوز از ساترا نیازی ندارد، چراکه از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز دریافت کرده و طبق قوانین موجود، رسانه‌های تصویری زیرمجموعه مطبوعات چاپی، تحت نظارت این وزارتخانه قرار دارند. در این بیانیه همچنین آمده: «اگر کسی به سیمای ملی بگوید تلویزیون، باید تکذیب شود؟ به همان دلیل که به سیمای ملی تلویزیون می‌گویند، به سیمای همشهری هم تلویزیون می‌گویند. الان دقیقا چه چیزی تکذیب شده است؟ روشن است که تلویزیون تعبیر مردمی و عمومی است.» پیگیران مسئله تلویزیون‌های اینترنتی اما می‌دانند که ماجرا از اینجا شروع نشده و احتمالاً به اینجا هم ختم نمی‌شود.
تلویزیون اینترنتی نداریم!
همان‌طور که از متن اطلاعیه معاونت سازمان صداوسیما برمی‌آید و پیشتر نیز شنیده شده، به نظر می‌رسد در رسانه ملی برای استفاده سایر رسانه‌ها از عنوان «تلویزیون اینترنتی» حساسیت‌هایی وجود دارد که در این دست مخالفت‌ها به شکل علنی دیده می‌شود. جالب آن که حتی این مخالفت درباره برخی از رسانه‌ها، به تغییر نام نیز منجر شده، گرچه به نظر می‌رسد روزنامه همشهری قصد این تغییر نام را ندارد و طبق بیانیه این مؤسسه، مجوز ساترا را به دلیل آن دریافت کرده که «احتمال می‌دهد در آینده وارد حوزه فیلم و سریال‌سازی شود». جالب آن که برخی رسانه‌های دیگر مثل خبرگزاری دانشجو وابسته به سازمان بسیج دانشجویی همچنان از عنوان «تلویزیون اینترنتی» استفاده می‌کنند. از سوی دیگر بر اساس حواشی که طی ماه‌های اخیر درباره پخش زنده چند رسانه مثل «رسانه تصویری آن» متعلق به سازمان تبلیغات اسلامی و «آپارات اسپورت» متعلق به هلدینگ صباایده رخ داده، اساساً این گمانه وجود دارد که اصل مسئله پخش زنده چندان مورد پسند سازمان صداوسیما نیست و حالا با سروصدای اخیر بر سر عنوان تلویزیون اینترنتی همشهری، این گمانه تقویت شده است.
چالش‌های ادامه‌دار ساترا
ماجرای دیروز البته یک روی دیگر هم دارد. ساترا که پیش از این در موارد متعددی با هلدینگ صباایده (صاحب فیلیمو و آپارات) دچار چالش رسانه‌ای شده و بیانیه‌هایی علیه پلتفرم فیلیمو و محصولاتش منتشر کرده بود، حالا با مؤسسه مطبوعاتی همشهری وابسته به شهرداری تهران نیز به برخورد رسانه‌ای رسیده. این در حالی است که بسیار گفته می‌شد یکی از علل تغییر رئیس ساترا در اوایل اردیبهشت ماه، همین رفتار خشک و کمبود انعطاف و تعامل در دوره ریاست وی بود که باعث شده بود نه‌تنها پلتفرم‌ها و سریال‌سازها حرف این سازمان را نخوانند، بلکه اختلافات با این پلتفرم‌ها خصوصاً فیلیمو بالا بگیرد. ماجرای اخیر این گمانه را به وجود آورده که گویا در دوره جواد رمضان‌نژاد رئیس جدید ساترا نیز رفتار سابق این سازمان ادامه دارد و این معاونت رسانه ملی همچنان به سختی به تعامل با پلتفرم‌ها تن می‌دهد. این در حالی است که در رفتار سایر دستگاه‌های دولتی که بخش‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی را در کشور تنظیم می‌کنند، به ندرت می‌توان این سطح از چالش و برخورد علنی رسانه‌ای را با بازیگران بخش خصوصی/خصولتی دید و این گونه اتفاقات در دوره نظارت وزارت فرهنگ بر پلتفرم‌های وی‌اودی سابقه نداشت.