printlogo


مختل‌شدن کنترل احساسات به دلیل چاقی در نوجوانی

تحقیقات جدیدی که امسال در کنگره چاقی اروپا ارائه شد، درباره تاثیر چاقی بر مغز، به‌ویژه در نوجوانان، هشدار می‌دهد. به‌ گزارش نیویورک‌پست، این مطالعات نشان دادند که چاقی در نوجوانان با بروز تغییراتی قابل‌توجه در ساختار مغز، به‌ویژه در نواحی مسئول حافظه، یادگیری و کنترل احساسات، مرتبط است. دکتر آگوستو سزار اف. دی مورائس، استاد اپیدمیولوژی مرکز علوم بهداشتی دانشگاه تگزاس و نویسنده اصلی این پژوهش، می‌گوید: «از آنجا که دوران نوجوانی زمان مهمی برای رشد مغز به‌ شمار می‌رود، این یافته‌ها بسیار نگران‌کننده‌اند».

اسکن مغزی بیش از 3هزار نوجوان
محققان پس از بررسی اسکن‌ مغزی بیش از سه هزار و ۳۰۰ نوجوان، متوجه شدند در نوجوانانی که چاقی شکمی دارند، چندین ناحیه مغز به شکل قابل‌توجهی حجیم‌تر است. به طور خاص، ناحیه هیپوکامپوس که برای حافظه و یادگیری حیاتی است، تقریبا 6.6درصد بزرگ‌تر و ناحیه آمیگدالا که احساساتی مانند ترس و شادی را تنظیم می‌کند، حدود 4.3 درصد بزرگ‌تر بود. این نتایج نگرانی‌هایی را درباره تاثیر چاقی بر توانایی‌های شناختی نوجوانان، چه اکنون و چه در آینده، به‌ وجود می‌آورد.

مختل‌شدن حافظه، یادگیری و ...
دکتر مورائس می‌گوید: «یافته‌های ما نشان می‌دهد که چاقی، به‌ویژه چاقی شکمی، می‌تواند یادگیری، حافظه و کنترل احساسات نوجوانان را مختل کند. آن چه مرا نگران می‌کند، این است که این تغییرات در ۱۳ یا ۱۴ سالگی در حال رخ دادن‌اند و ممکن است در آینده بر آن‌ها تاثیر بگذارد. حتی احتمال دارد که در سنین بالاتر در معرض خطر مشکلات حافظه یا زوال عقل قرار بگیرند». این مطالعه همچنین اشاره کرد که نوجوانان ساکن مناطق با فرصت‌های کمتر (مناطق کم‌درآمد با دسترسی محدود به منابع آموزشی و اجتماعی) نسبت به نوجوانان ساکن مناطق با فرصت‌های بیشتر (مناطق با امکانات بهتر یا دسترسی به منابع بیشتر) در برخی نواحی کلیدی مغز، رشد کمتری دارند.

ترویج عادات سالم‌تر در سنین پایین بسیار مهم است
«مورائس» می‌‌گوید که این تحقیق نیاز فوری به توجه به نابرابری‌های اجتماعی و خطرات سلامتی را به منظور حمایت از رفاه جسمی و همچنین رشد مغزی مناسب جوانان، برجسته می‌کند و می‌افزاید: «به همین دلیل است که ما معتقدیم ترویج عادات سالم‌تر در سنین پایین بسیار مهم است، نه فقط برای سلامتی جسم، بلکه برای سلامتی مغز. پیشگیری یا درمان چاقی نوجوانان تنها سلامت جسمی آنان را بهبود نمی‌بخشد، بلکه به سلامت مغزی آنان هم کمک می‌کند». این یافته‌ها با تحقیقات قبلی که نشان داده بودند چاقی می‌تواند به تفاوت‌های ساختاری و عملکردی مغز در کودکان و نوجوانان منجر شود، هم‌راستاست. برای مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۲۳ گزارش داد که نوجوانان چاق نسبت به همسالان لاغر خود، در عملکرد شناختی و ساختار مغزی تفاوت‌های آشکاری نشان دادند.