printlogo


3هدف راهبردی جولانی از دیدار  با ترامپ
علیرضا مجیدی  



آخرین بار 29 سال قبل «حافظ اسد» و «بیل کلینتون»، روسای جمهور وقت سوریه و آمریکا در سال 1996 با یکدیگر دیدار کرده بودند که همین مسئله بر اهمیت دیدار الشرع با ترامپ بعد از دهه‌ها سردی در روابط دمشق-واشنگتن می‌افزاید. این دیدار مهم برای رئیس دولت انتقالی سوریه از سه جهت دارای اهمیت راهبردی است:
1. تلاش برای رفع تحریم های اقتصادی سوریه
کمتر ناظری است که در مورد این مسئله تردیدی به خود راه دهد که تحریم های سنگین اعمالی از سوی دولت آمریکا علیه نظام بشار اسد که از آن با عنوان تحریم های سزار نیز یاد می شد، یکی از مهم ترین عوامل موثر در تضعیف بنیان های اقتصادی این کشور و در نهایت فروپاشی نظام اسد بود.
بعد از سرنگونی نظام بشار اسد، بسیاری از کشورهای منطقه به ویژه آماده سرمایه گذاری و ورود به بازار اقتصادی سوریه بودند اما در این مسیر با مانع بزرگی به نام تحریم های اقتصادی سوریه مواجه بودند. اکنون به نظر می رسد با اعلام رسمی رئیس جمهور آمریکا مبنی بر لغو یا حتی اعطای معافیت های تحریمی به نظام سیاسی جدید سوریه زمینه برای ورود سرمایه های خارجی به بازار و اقتصاد سوریه تسهیل شود که همین امر به وضوح سبب افزایش محبوبیت و مقبولیت نظام احمد الشرع در میان شهروندان سوری خواهد شد.
2. تلاش برای کسب مشروعیت
 بین المللی
وضعیت دولت خودخوانده الجولانی در محیط بین‌المللی تا پیش از دیدار روز چهارشنبه وی با ترامپ به شدت متزلزل بود. برای مثال سفرهای ماه‌های قبل بسیاری از مقامات ارشد کشورهای اروپایی همچون فرانسه و آلمان به دمشق و دیدار با الجولانی بیش از هر چیز در چارچوب پیشبرد فرایند اجرای قطعنامه 2254 سازمان ملل متحد بود که در آن بر ضرورت تشکیل یک دولت انتقالی به منظور گذار سیاسی در این کشور و برگزاری انتخابات تاکید می شد.در حقیقت بسیاری از کشورهای جهان دولت الجولانی را به مثابه حکومتی انتقالی و موقت قلمداد می‌کردند که وظیفه دارد فرایند گذار سیاسی را با تدوین قانون اساسی جدید و برگزاری انتخابات سراسری به پایان برساند و قدرت را به دولت و نظام منتخب واگذار کند.این در شرایطی است که پیشبرد روند قطعنامه 2254 از نگاه الجولانی تهدیدی برای آینده سیاسی وی در راس قدرت نظام حاکم در دمشق قلمداد می‌شود و از همین رو وی از اجرای آن سر باز می‌زند. الجولانی بر این باور است که در صورت شناسایی وی و دولت مستقر در دمشق توسط آمریکای ترامپ، راه برای شناسایی وی توسط سایر کشورهای منطقه و جهان باز خواهد شد.
3. رقابت الجولانی و مظلوم عبدی بر سر جلب حمایت واشنگتن
یکی دیگر از اهداف راهبردی ابومحمد الجولانی از سفر به ریاض و دیدار با رئیس جمهور آمریکا این بود که این کشور در طول یک دهه گذشته در زمره حامیان اصلی نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) به رهبری مظلوم عبدی به شمار می‌رفت که در طول سال ها استمرار بحران سوریه، از روابط نزدیکی با واشنگتن بهره مند بودند.از زمان تاسیس نیروهای قسد در اکتبر 2015 بدین سو، عملا رابطه دولت‌های آمریکا با نظام حاکم در دمشق به طور کامل قطع و این گروه به بازیگر تحت پشتیبانی آمریکا در تحولات داخلی سوریه مبدل شد. قسد از این مسیر موفق شد تا به لطف روابط ویژه‌اش با کاخ سفید سرمایه‌های نظامی و اقتصادی قابل توجهی را حاصل کند که در تقویت جایگاه این گروه به ویژه در جغرافیای شمال شرق سوریه موثر بود.