printlogo


شیر رسماً گران شد
حمیدی


​​​​​​​
چند ماهی است که زمزمه‌های گرانی لبنیات به گوش می‌رسد و برخی از کارخانه‌ها، گروهی از اقلام را که قیمت مصوب ندارند، افزایش قیمت داده‌اند و به‌نوعی به پیشواز افزایش قیمت شیر رفته‌اند. شیر جزو کالاهای اساسی است که دولت یا دقیق‌تر، وزارت جهاد کشاورزی هرساله نرخ مصوب آن را اعلام می‌کند و دلیل اصلی این تعیین قیمت‌ها استفاده تولیدکنندگان این محصول از یارانه‌های دولتی به خصوص نهاده‌های دامی واردشده با ارز ترجیحی است. بااین‌حال این افزایش قیمت از نرخ 18 هزارتومانی به نرخ 23 هزار تومان می‌تواند آثار منفی زیادی بر مصرف لبنیات در جامعه بگذارد و سرانه مصرف لبنیات را بیش‌ازپیش کاهش دهد و باید اذعان کرد این رویه افزایش قیمت‌ها قطعاً باعث می‌شود لبنیات به کالایی لوکس برای سفره مردم تبدیل شود و بخش عمده مردم قادر به خرید لبنیات نخواهند بود یا ناچار می‌شوند حجم کمتری از این محصولات را خریداری و مصرف‌کنند که خروجی آن را در کاهش سرانه مصرف لبنیات می توان ملاحظه کرد. با این حال بخشی از جامعه متولی تولید لبنیات و دامداری ها از این نرخ رضایت چندانی نداشته و معتقدند این نرخ به ضرر دامداران است.
مجید مهدوی رئیس اتحادیه دامداران استان در گفت وگو با ایسنا گفت: به استناد مفاد اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی مصوب آبان ماه ۱۳۹۹، شورای قیمت‌گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی محصولات اساسی، در اردیبهشت‌ماه قیمت تضمینی شیر خام را به ازای هر کیلو ۲۳۰ هزار ریال با مشخصات 3.2درصد چربی، ۳ درصد پروتئین و بار میکروبی زیر ۱۰۰ هزار عنوان کرد و به ازای هر یک درصد افزایش یا کاهش درصد چربی شیر خام از 3.2 درصد، مبلغ ۴۵۰۰ ریال متناسب با افزایش یا کاهش درصد چربی به قیمت مصوب شیر خام اضافه یا کسر خواهد شد، این نرخ با توجه به این که در ماه‌های گذشته افزایش نرخ نهاده‌های دامی را نداشتیم و حتی درصد کمی قیمت ذرت و جو کاهش هم داشته است، می‌تواند متناسب با هزینه‌های تولید باشد.
مدیرعامل اتحادیه دامداران خراسان رضوی با تأکید بر این که قیمت‌گذاری درست و صحیح یکی از عوامل پایداری تولید است، افزود: در سال های گذشته در حوزه تولید در موضوع قیمت‌گذاری روی محصولات تولیدی اعم از شیر و گوشت قیمت‌گذاری دستوری اتفاق افتاد و باعث شد دام مولد از بین برود. درواقع قیمت‌گذاری دستوری با بی توجهی به هزینه تمام‌شده تولید مشکلاتی را در پی داشت اما اینک با اعلام قیمت جدید شیر بخش عمده‌ای از نگرانی تولیدکنندگان در این حوزه که امنیت غذایی را با تأمین پروتئین برعهده دارند، رفع شده است.
وی با بیان این که به نمایندگی از دامداران قدردان وزیر جهاد، اعضای شورای قیمت‌گذاری و دولت چهاردهم هستم که زمینه منطقی شدن قیمت را فراهم کردند، گفت: قیمت‌گذاری صحیح و منطقی باعث پایداری و توسعه تولید خواهد شد و کمک می‌کند به این که تولیدکنندگان اطمینان خاطر در عرصه تولید داشته باشند و با ایجاد تولید پایدار نگرانی در تأمین نیاز پروتئین خانوار وجود نخواهد داشت.
مهدوی خاطرنشان کرد: امیدوارم در شرایط فعلی اعلام نرخ منطقی شیر، منجر به ترغیب و تشویق دامدارانی شود که در سال های گذشته این شغل را ترک کردند و دامدارانی که مشغول فعالیت در عرصه تولید در دامداری‌هایی در سطح پایین‌تر هستند، علاقه‌مند به افزایش سطح تولید باشند که این امر در سطح کلان به پایداری تولید و اشتغال کمک می‌کند.
وی با اشاره به این که برای واردات نهاده‌های دامی ارز دولتی تخصیص می‌یابد، گفت: نوسانات ارزی بر قیمت این اقلام چندان تأثیری ندارد، اما گاه بسته به نوع و میزان واردات و در صورت کاهش عرضه و افزایش تقاضا شاهد نوساناتی در نرخ نهاده‌ها هستیم.