printlogo


گزارشی از احیای «فرت بافی» در تایباد که زمینه اشتغال بیش از 2 هزار نفر را فراهم کرده است
بازگشت  شکوهمند  یک  هنر  اصیل
برات کلثومیان



 شهرستان تایباد صنایع دستی خاصی دارد که تولید تعدادی از این صنایع به دلیل صنعتی شدن و روی کار آمدن ماشین آلات صنعتی جدید، دیگر مقرون به صرفه نیست و بخشی از این صنایع دستی در حال فراموشی است. به گفته رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تایباد، کسب و کارهایی از قبیل ساخت سنتی دوتار، گلیم بافی، جاجیم بافی، دوخت و دوزهای سنتی و آهنگری از جمله مشاغل معروف و مشهور تایباد بوده است. 
«فرت بافی» یکی از صنایع دستی معروف در چندین قرن پیش در تایباد است که مانند آهنگری در شرف خاموشی و فراموشی بود ولی خوشبختانه به همت مسئولان، علاقه مندان و هنرمندان این شهرستان، دوباره احیا شده است. به طوری که در حال حاضر فقط در روستای «پشته» شهرستان تایباد، زمینه اشتغال 1100 نفر را فراهم کرده است. در گذشته دور که هنوز خبری از منسوجات مصنوعی و به نوعی ماشینی نبود، زنان سخت کوش روستای پشته از الیاف پنبه، پارچه هایی تولید و با آن ها لباس درست می کردند. هر چه تولید پارچه ماشینی بیشتر رواج پیدا کرد، استفاده از پارچه های فرت برای تولید لباس از رونق افتاد ولی هیچ وقت بانوان هنرمند روستای پشته آن را فراموش نکردند و نسل به نسل از مادر به دختر منتقل شد و این هنر قدیمی را حفظ کردند.
فعالیت 800 کارگاه «فرت بافی» در تایباد
رئیس اداره میراث فرهنگی تایباد در این باره گفت: هم اکنون ۸۰۰ کارگاه تولید محصولات صنایع دستی «فرت بافی» در ۲ بخش مرکزی و میان ولایت این شهرستان مرزی فعال است.
 به گزارش خراسان رضوی، نظام الدین کارگزار در این باره افزود: این کارگاه های فرت بافی زمینه اشتغال مستقیم بیش از 2 هزار نفر را در شهرستان تایباد فراهم کرده است. وی اظهار کرد: ۷۵ درصد کارگاه های فعال فرت بافی شهرستان، در روستای «پشته» از توابع بخش مرکزی تایباد قرار دارد. وی ادامه داد: برای قرار گرفتن این روستا در ردیف روستاهای ملی صنایع دستی، اقدامات لازم از سوی دستگاه های متولی استانی و شهرستانی انجام شده است که امیدواریم این اقدامات هر چه زودتر به نتیجه برسد.