printlogo


گزارشی درباره مشکلات تأمین سوخت، بیمه و کرایه صنف کامیون داران
مطالبات کامیون داران روی میز پیگیری!
مسعود حمیدی


یکی دو روز گذشته قیمت برخی محصولات کشاورزی و صیفی‌جات در بازار مشهد افزایش قیمت قابل‌توجهی داشت، وقتی از بازاریان دلیل این افزایش را جویا می‌شویم اعلام می‌شود کامیون داران اعتراض کرده‌اند و محصولات از شهرها و استان‌های دیگر به‌سختی به میدان میوه و تره‌بار ارسال می‌شود. طی سه روز گذشته حواشی مربوط به کامیون داران در کشور زیاد بوده و در سطح استان نیز شاهد این نوع اعتراضات بوده‌ایم. بررسی‌ها نشان می‌دهد کامیون داران به دو مسئله مهم اعتراض دارند؛ ابتدا این که معتقد هستند سه نرخی شدن قیمت گازوئیل به ضرر آن‌ها تمام‌شده است. این گلایه در حالی است که یارانه 300 تومانی برای رانندگان دارای بارنامه قانونی حفظ‌ شده است. گلایه دوم کامیون داران درخصوص حق بیمه است که برخی کامیون داران مدعی‌اند حق بیمه آن‌ها امسال 2 برابر سال گذشته شده است.

​​​​​​​
گلایه کامیون داران به حدی جدی شده که رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته در صحن علنی مجلس با اشاره به برخی مشکلات این قشر زحمت‌کش مانند فرسودگی ناوگان، مشکلات بیمه و هزینه‌های جانبی خواستار رسیدگی فوری به آن شده و کمیسیون عمرانی مجلس نیز موظف به این امر شد.
وعده معاون حمل‌ونقل راهداری استان
صحراگرد معاون حمل‌ونقل سازمان راهداری استان نیز با تایید برخی گلایه‌ها و مطالبات کامیون داران، در گفت وگو با «خراسان رضوی» می‌گوید: در حال حاضر تردد کامیون‌ها در استان در حال انجام است، هرچند کاهش داشته و در برخی نقاط مانند صد متری مشهد تجمع کرده بوده‌اند و در همین راستا جلسه‌ای با این عزیزان برگزار کردیم تا مطالباتشان را پیگیری کنیم. درخصوص کرایه حمل و عدم تناسب آن با شرایط امروز و گرانی‌ها و این که قیمت لاستیک و دیگر ملزومات به شدت گران شده است گلایه جدی داشتند. در زمینه سوخت و این که سهمیه قطع‌شده و بر اساس پیمایش سوخت تعلق می‌گیرد نیز رانندگان معتقد بودند این سوخت متناسب با میزان پیمایش نیست و حجم آن کم است.معاون راهداری استان می‌گوید: درنهایت بنا شد هم از طریق تهران و هم سازمان صمت برای حمایت از رانندگان و کامیون داران اقداماتی انجام شود که برخی نیازها مانند لاستیک و... بنا شد از طریق تعاونی‌ها تأمین شود و این که با شرکت ملی نفت مکاتبه شود تا سهمیه سوخت بر اساس پیمایش دقیق تخصیص پیدا کند. درخصوص موضوع بیمه نیز بناست مجلس شورای اسلامی پیگیری‌های لازم را انجام دهد.
تأمین اجتماعی: دو برابر شدن حق بیمه شایعه است
پس از انتشار گلایه‌های کامیون داران درخصوص دو برابر شدن حق بیمه  معاون امور بیمه‌ای سازمان تأمین اجتماعی تصریح کرد: دولت همچون گذشته 50 درصد حق بیمه 27 درصدی کامیون داران را پرداخت می‌کند و دو برابر شدن حق بیمه رانندگان شایعه است. به گزارش ایرنا، محمد محمدی دلیل برخی تغییرات در حق بیمه کامیون داران را ناشی از ابلاغ قانون برنامه هفتم توسعه دانست که حق بیمه را مبنی بر حداقل حقوق در نظر گرفته است.وی با بیان این که دولت همچون گذشته، ۵۰ درصد از ۲۷ درصد حق بیمه رانندگان را پرداخت می‌کند، گفت: ۲برابر شدن حق بیمه رانندگان به‌عنوان بیمه‌گذار شایعه است. بر اساس این قانون، رانندگان در سه دسته تقسیم‌بندی می‌شوند که گروه اول شامل رانندگان کامیون، تریلی و اتوبوس بین‌شهری است و کل دستمزدشان در ماه ۱۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است و میزان حق بیمه این گروه طبق قانون، چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در نظر گرفته‌شده است.گروه دوم شامل رانندگان کامیونت و تاکسی بین‌شهری است که درآمد ماهانه رانندگان این گروه، ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است و حق بیمه آن‌ها سه میلیون و ۹۰۰ هزار تومان است و گروه سوم که شامل رانندگان تاکسی درون‌شهری است، دستمزد ماهانه آن‌ها ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است و حق بیمه آن‌ها سه میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است.
معاون امور بیمه‌ای سازمان تأمین اجتماعی تصریح کرد: تا سال ۱۴۰۳، در گروه اول میزان سهم حق بیمه راننده ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود و ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان هم حق دولت بود که از این میزان طبق قانون جدید برنامه هفتم پیشرفت، دولت تا یک‌میلیون و ۴۰۰ هزار تومان را به‌عنوان سهم خودش تقبل می‌کند و ۹۰۰ هزار تومان درنهایت به سهم بیمه‌گذار اضافه می‌شود.وی گفت: در گروه دوم که دستمزدها پایین‌تر است، میزان مشارکت دولت در پرداخت حق بیمه، همان یک‌میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است و درنهایت تفاوتی که راننده این گروه به‌عنوان حق بیمه باید پرداخت کند؛ ۵۰۰ هزار تومان است. محمدی تأکید کرد: در گروه سوم هم دولت یک‌میلیون و ۴۰۰ هزار تومان را به‌عنوان سهم منابع حاصل از هدفمندسازی به‌عنوان حق بیمه کمک می‌کند و راننده درنهایت ۱۴۰ هزار تومان به‌عنوان مابه‌التفاوت باید پرداخت کند. معاون بیمه‌ای سازمان تأمین اجتماعی افزود: شایعه ۲ برابر شدن حق بیمه رانندگان بازی با افکار عمومی است و طبق قانون پرداخت حق بیمه رانندگان از سوی دولت به‌صورت ۲۷ درصد است.این توضیحات معاون سازمان تأمین اجتماعی بیانگر آن است که دولت در پرداخت مشارکتی حق بیمه تبصره‌ای در نظر گرفته است که بخشی از این حق بیمه به سمت رانندگان رفته و از روی دوش دولت برداشته شود که دلیل عمده آن را می‌توان در بدهی دولت به صندوق‌های بازنشستگی و جبران برخی مشکلات این صندوق‌ها درخصوص کسری منابع دانست که البته باید تصریح کرد این موارد در قانون مصوب مجلس یعنی قانون برنامه هفتم توسعه گنجانده‌شده و دولت به‌صورت خودمختار عمل‌نکرده است.
مهم‌ترین مطالبات از زبان رئیس کانون کشوری کامیون داران
رضا تیموری رئیس هیئت‌مدیره کانون انجمن‌های صنفی کامیون کشور نیز در گفت وگو با «خراسان رضوی» درباره مشکلات کامیون داران اظهار کرد: مهم‌ترین مطالبات این صنف که حق مسلم آن‌هاست به چند دسته تقسیم می‌شود؛ اول این که در تسویه بدهی و مطالبات رانندگان از سوی شرکت‌ها کم‌کاری صورت می‌گرفت، از سویی دیگر کرایه حمل کامیون‌ها با توجه به تورم و هزینه‌های زیاد تحمیل‌شده فاصله زیادی با هزینه‌ها دارد. اما دو مسئله دیگر هم وجود دارد اول این که شرکت ملی نفت، سوخت موردنیاز کامیون‌ها را تأمین نمی‌کند و به بهانه‌های مختلف در تحویل سوخت کارشکنی می‌کند و کامیون داران ناچار هستند گازوئیلی که باید با نرخ 300 تومان تحویل بگیرند با قیمت 6 هزار تومان از جایگاه داران خریداری کنند. این مشکلات جایی مضاعف می‌شود که شاهد تغییر نرخ حق بیمه هم باشیم طوری که دولت و تأمین اجتماعی در آیین‌نامه جدید سهم حق بیمه کامیون داران را تا 2 برابر افزایش داده‌اند.
خروجی جلسه کمیسیون عمرانی مجلس برای کامیون داران
رئیس هیئت‌مدیره کانون انجمن‌های صنفی کامیون کشور درخصوص پیگیری‌های انجام‌شده می‌گوید: روز یک شنبه با دستور مجلس کمیسیون عمرانی مجلس شورای اسلامی جلسه‌ای برگزار کرد و مشکلات را با حضور نمایندگان دولت و رئیس کمیسیون توضیح دادیم و مطالبات را مطرح کردیم. درنهایت با تصمیمات اتخاذشده بنا شد شرکت‌های صادرکننده بارنامه موظف شوند ظرف 48 ساعت پس از تحویل بار نسبت به پرداخت کرایه کامیون دار اقدام کنند و اگر این کار را نکنند پروانه‌های آن‌ها لغو شود. درخصوص کرایه حمل نیز بنا شد انجمن‌ها و کانون‌های رانندگان کشور تا 20 خردادماه نرخ جدید کرایه حمل را به سازمان راهداری کشور اعلام کنند تا قیمت جدید ابلاغ شود.تیموری می‌گوید: درخصوص شرکت ملی نفت نیز تصمیم بر آن شد که این شرکت درهرصورت سوخت موردنیاز کامیون داران را تأمین کند و بر اساس پیمایش سوخت گازوئیل 300 تومانی به رانندگان تحویل دهد.  اما درخصوص مشکلات بیمه و حق بیمه با توجه به این که دولت مدعی است بر اساس قانون مصوب این آیین‌نامه را ابلاغ کرده است مشخص شد کم‌کاری از سوی مجلس بوده هرچند کمیسیون می‌گوید درخصوص آیین‌نامه تصمیم با مجلس نیست. بااین‌حال بنا شد پیگیری‌های لازم انجام شود که قانون مورداشاره و آیین‌نامه اصلاح شود و یارانه بیمه دولت شامل همه رانندگان شود زیرا به دلیل برخی تغییرات الان برخی رانندگان باید 4میلیون و 800 هزار تومان حق بیمه پرداخت کنند و بنا شد با اصلاح این آیین‌نامه یارانه به همه رانندگان تعلق بگیرد.
چرا دیر؟
به هرحال این سوال مطرح می‌شود که چرا مدیران و تصمیم گیران همیشه بعد وقوع گلایه از سوی یک صنف اقدام به پیگیری برای حل مشکلات می‌کنند. طی سه روز گذشته رسانه‌های خارج نشین به انحاء مختلف، فضای گلایه بحق صنف کامیون داران را به حاشیه کشانده و ایجاد تنش کرده‌اند ، درحالی‌که می‌شد همان روز چهارشنبه هفته گذشته این پیگیری‌ها انجام و قول پیگیری داده شود تا شاهد کاهش عرضه محصولات کشاورزی و گرانی قیمت صیفی‌جات در بازار و سفره مردم نباشیم.