تشدید علایمافسردگی با رژیمغذایی با کالری بسیار محدود
بر اساس پژوهشی جدید، زیادهروی در رژیم گرفتن ممکن است اثر جدی بر سلامت روان بگذارد و کاهش بیشازحد کالری دریافتی میتواند به افزایش علایم افسردگی منجر شود. به گزارش سیانان، طبق یافتههای این مطالعه که در مجله بریتانیایی «تغذیه، پیشگیری و سلامت» منتشر شد، افرادی که رژیم غذایی کمکالری داشتند، بهویژه مردان و کسانی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها در محدوده اضافهوزن قرار داشت، بیشتر در معرض افزایش علایم افسردگی بودند.
ضرورت توجه به تاثیر رژیمها روی روان
البته کیفیت رژیم غذایی هم نقش مهمی داشت. به طوری که افرادی که رژیم غذایی آنها شامل میزان بیشتری از خوراکیهای فوقفراوریشده،کربوهیدراتهای تصفیهشده،چربیهای اشباعشده، گوشتهای فراوریشده و شیرینیها بود، احتمال بیشتری داشت که سطح بالاتری از افسردگی را گزارش کنند. در مقابل، افرادی که رژیم غذایی شبیه به الگوی مدیترانهای را دنبال میکردند، بهطور کلی کمتر در خطر افسردگی قرار داشتند. دکتر ونکات بهات، روان پزشک، پژوهشگر بالینی و مدیر برنامه روان پزشکی مداخلهای بیمارستان سنت مایکل و دانشگاه تورنتو که نویسنده اصلی این مطالعه است، میگوید: «یافتهها نشان میدهد که باید در گزینش رژیمهای بسیار محدودکننده یا نامتعادل محتاط بود. بهویژه افرادی که پیشتر با استرس یا مشکلات روحی مرتبط با وزن مواجه بودهاند، باید بیشتر دقت کنند». این در حالی است که ایجاد تغییراتی متعادل و پایدار در رژیمغذایی که هم نیازهای تغذیهای را برآورده کند و هم آثار روانی آن را در نظر بگیرد، به کاهش تاثیر منفی احتمالی بر خلقوخو کمک میکند.
این تحقیق یک مطالعه مشاهدهای است
البته باید توجه داشت که این تحقیق یک مطالعه مشاهدهای است، بنابراین فقط میتواند ارتباط بین رژیم کمکالری و افسردگی را نشان دهد، اما نمیتواند رابطه علیومعلولی میان آنها را ثابت کند. از طرفی، این اطلاعات تغذیهای از طریق پرسشنامه جمعآوری شدند که ممکن است دقت نداشته باشد، زیرا احتمال دارد شرکتکنندگان میزان واقعی کالری مصرفی خود را درست ارزیابی نکرده باشند. بنابراین برای فهم کامل این که رژیم غذایی چه تاثیری بر سلامت روان دارد، به تحقیقات بیشتر و کارآزماییهای تصادفی کنترلشده نیاز است تا با کنترل دقیق متغیرها و حذف عوامل مداخلهگر، بتوان رابطه علت و معلولی بین رژیم غذایی و سلامت روان را با دقت علمی بالاتری بررسی کرد.
تعادل مهم است
دکتر بهات میگوید که واکنش افراد به رژیمهای غذایی میتواند بسیار متفاوت باشد. یافتههای این مطالعه هم نشان میدهد که توصیههای تغذیهای باید شخصیسازی شوند و علاوه بر سلامت جسمی، عوامل روانی را هم در نظر بگیرند. ناتالی موکاری، متخصص تغذیه در کارولینای شمالی، خاطرنشان میکند که حتی اگر هدف شما کاهش وزن است، تمرکز بیش از حد بر محدودیت کالری روشی نیست که بتوان همیشه ادامه داد. او توصیه میکند برای حرکت به سمت یک سبک زندگی متعادل بهجای رژیم سخت، تغییرات کوچک و تدریجی را امتحان کنید. مثلا با بررسی وعدههای غذاییتان شروع کنید. این که آیا در بشقابتان، پروتئین، کربوهیدرات، چربیهای مفید و میوه و سبزیجات کافی وجود دارد؟ او تاکید میکند اگر از تمام گروههای غذایی استفاده کنید و آهستهتر غذا بخورید، کمتر به دوباره کشیدن غذا یا خوردن دسر فکر خواهید کرد.