رژیم غذایی مناسب برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات
فائزه مهاجر
سرطان پروستات، دومین سرطان شایع در میان مردان پس از سرطان پوست است. با وجود اینکه عوامل ژنتیکی و سنی در بروز این بیماری نقش دارند، اما تغذیه و سبک زندگی سالم میتوانند تأثیر قابلتوجهی در کاهش خطر ابتلا داشته باشند. به گفته انجمن آمریکایی تحقیقات سرطان (AICR)، شش مورد از 10 توصیه مهم برای پیشگیری از سرطان به رژیم غذایی مربوط میشود. اما این توصیهها چه هستند؟
دکتر نایجل براکتون، معاون تحقیقات AICR، تأکید میکند که چاقی مهمترین عامل خطر قابل تغییر در سرطان پروستات است. بنابراین، رژیم غذایی باید به کاهش وزن، مدیریت قند خون و جلوگیری از التهاب کمک کند. از مصرف غذاهای فراوریشده مانند سوسیس، کالباس و فستفودها و نوشیدنیهای شیرین باید پرهیز کرد.
مصرف لبنیات را متعادل کنید|مصرف بیشازحد لبنیات پرچرب و رژیمهای پرکلسیم میتواند احتمال ابتلا به سرطان پروستات، بهویژه نوع تهاجمی آن را افزایش دهد، اگرچه حذف کامل لبنیات توصیه نمیشود، اما مصرف متعادل آن بهتر است.
سبزی و میوه را فراموش نکنید| تأکید اصلی باید بر مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل و منابع گیاهی پروتئین باشد. مصرف روزانه حداقل پنج وعده میوه و سبزی بهویژه انواع چلیپایی مانند بروکلی، گلکلم، کلم، تربچه و شلغم نقش مؤثری در پیشگیری دارد. این سبزیجات سرشار از ترکیبات ضدسرطانی مانند سولفورافان هستند. همچنین، گوجهفرنگی و هندوانه به دلیل وجود لیکوپن، میتوانند رشد سلولهای سرطانی پروستات را کند یا متوقف کنند.
فیبر بدن را تامین کنید| افزایش مصرف فیبر یکی دیگر از توصیههای کلیدی است. مردان باید روزانه ۲۸ تا ۳۴ گرم فیبر مصرف کنند. منابع خوب فیبر شامل غلات کامل مانند جو و کینوا، حبوبات، آجیل، میوههایی چون توت و سیب و سبزیجات برگسبز هستند. در نهایت، اسیدهای چرب امگا-۳ که در ماهیهای چرب، گردو، بذر کتان و تخم چیا یافت میشوند، میتوانند التهاب را کاهش داده و از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری کنند.