بردبار- در شرایطی که وزیر نفت سابق میزان تولید نفت کشورمان را در مراسم تودیع خود به ظرفیت بیش از 3میلیون و 500 هزار بشکه در روز اعلام کرده بود و تازهترین گزارش دبیرخانه اوپک نیز از تولید 3 میلیون و 277 هزار بشکه ای نفت خام ایران در مرداد ماه حکایت می کند، شورای اقتصاد طرح «ضربتی جهش تولید نفت خام به میزان ۲۵۰ هزار بشکه در روز» را تصویب کرد که بر اساس آن بانک مرکزی در راستای افزایش تولید نفت خام به میزان ۲۵۰ هزار بشکه در روز به شرکت ملی نفت ۳ میلیارد دلار تسهیلات تخصیص میدهد. اقدامی که با توجه به ثبات ظرفیت پالایشی داخلی می تواند به معنای آمادگی برای افزایش صادرات نفت ایران باشد.
بر این اساس، سید حمید پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه در ابلاغیهای خطاب به وزارت نفت اعلام کرد: بانک مرکزی تا پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۳، به منظور افزایش تولید نفت خام میادین به میزان ۲۵۰ هزار بشکه در روز از تولید پایه یک میلیون و ۹۳۹ هزار بشکه در روز به ۲ میلیون و ۱۸۹ هزار بشکه در روز، نسبت به پرداخت تسهیلات به شرکت ملی نفت ایران به مبلغ ۳ میلیارد دلار از طریق بانکهای عامل اقدام میکند، بانک مرکزی مجاز است به تشخیص خود با استفاده از انواع راهکارها برای تامین مالی طرح مزبور اقدام کند. در این نامه تاکید شده، پرداخت تسهیلات مزبور در چارچوب تفاهم نامه بین بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و شرکت ملی نفت ایران در خصوص اجرای طرح ضربتی جهش تولید نفت خام به میزان ۲۵۰ هزار بشکه در روز صورت می گیرد.
تولید کل نفت ایران به روایت اوپک
درخور ذکر است، تازهترین گزارش دبیرخانه اوپک نشان میدهد بر اساس گزارش منابع ثانویه ایران در ماه اوت (مرداد- شهریور) سهمیلیون و ۲۷۷ هزار بشکه نفت خام تولید کرده است. گزارش منابع ثانویه اوپک نشان میدهد که در ماه اوت (مرداد – شهریور)، ۱۲ عضو این سازمان ۲۶ میلیون و ۵۸۸ هزار بشکه نفت تولید کردند که ۱۹۷ هزار بشکه کمتر از ۲۶ میلیون و ۷۸۴ هزار بشکه ماه ژوئیه است.بر اساس گزارش ماه اوت اوپک، پس از عربستان با تولید روزانه هشت میلیون و ۹۸۳ بشکه و عراق با تولید روزانه چهار میلیون و ۲۲۸ هزار بشکه، ایران با تولید روزانه سه میلیون و ۲۷۷ هزار بشکه جایگاه سومین تولیدکننده این سازمان را حفظ کرد.
رشد 65 درصدی تولید نفت طی 3 سال
اعلام خبر مصوبه ضربتی شورای اقتصاد در حالی است که به گفته وزیر نفت دولت سیزدهم ، طی سه سال تولید نفت ایران 65 درصد رشد کرده است. البته آمارها از توان بیشتر رشد تولید نفت حکایت می کند. به گفته جواد اوجی در مراسم تودیع خود، در سال 1400 پایین ترین تولید نفت را در یکی دو دهه اخیر داشتیم و وضعیت صادراتی نفت و درآمدهای ارزی ماهانه بیش از 700تا 800 میلیون دلار نبود، اما با وجود تشدید تحریم ها و اعمال بیش از 800 تحریم جدید، رقم تولید بیش از 65 درصد افزایش پیدا کرده است و از 2میلیون و 200 هزار بشکه در روز به ظرفیت بیش از 3میلیون و 500 تا 3میلیون و 600 هزار بشکه در روز رسیده ایم، صادرات نیز بیش از یک میلیون و 700 تا یک میلیون و 750 هزار بشکه در روز رقم خورد و درآمدهای ارزی از 800 میلیون دلار به دو و نیم تا سه میلیارد دلار افزایش یافته است. اوجی گفت: سال 1401 رشد گروه نفت و گاز 10 درصد و در سال 1402 به گواه مرکز آمار 20 درصد و بانک مرکزی 15 درصد شده است.