printlogo


یک مقام ایمیدرو مطرح کرد
بازدید ۵ سال یک بار معادن توسط بازرسان غیرتخصصی!

​​​​​​​
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست ایمیدرو با بیان این که ایمنی در معادن طبق قانون معادن بر عهده وزارت صمت و طبق قانون کار بر عهده وزارت کار است، گفت: بعضاً بازرسی از معادن در فاصله زمانی چهار تا پنج سال آن هم توسط غیرمتخصص ها انجام می‌شود.
به گزارش تسنیم، امیر ولدخانی مدیر بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست ایمیدرو در جمع تعدادی از خبرنگاران درباره موضوع ایمنی معادن کشور با نگاه ویژه به حادثه اخیر معدن معدنجو، درخصوص ایمنی معادن و نقش دستگاه نظارتی در حوادث پرتکرار معادن گفت: در حوزه ایمنی معادن، دستگاه نظارتی طبق قانون معادن، وزارت صنعت، معدن و تجارت است و بر اساس قانون کار، وزارت کار و بخش بازرسی کار است. در حقیقت دو مدل  نظارت بر ایمنی معادن داریم.
وی افزود: وزارت صمت بر اساس الزامی که دارد، این وظیفه نظارتی خود را به سازمان نظام مهندسی معدن محول کرده است. سازمان نظام مهندسی نیز براساس تفاهم‌نامه و در واقع قراردادی که با وزارت صمت دارد، سالانه طبق فرمت خاصی، معادن را مورد ارزیابی و نظارت قرار می‌دهد و بر اساس نرم‌افزارها، گزارش هایی از آن استخراج می‌کند. وزارت کار نیز این وظیفه نظارتی خود را بر عهده «بازرسی کار»گذاشته است. در واقع بازرسان با حضور در معادن بازرسی می‌کنند و موارد را در مطابقت یا عدم مطابقت با آیین نامه‌های حفاظتی، فنی و بهداشتی کار بررسی و ثبت  و از طریق وزارتخانه از ادارات کل استانی به کارفرما ابلاغ می‌کنند. 
ولدخانی خاطرنشان کرد: طبق قانون کار باید نقشه هر کارگاه جدیدی را به تایید وزارت کار برساند و سپس دوره‌ای یا بر اساس بروز حادثه/شکایت (هر دو حالت ممکن است) بازدید می‌کنند و زمان خاصی ندارد اما محدودیت مهمی که ما بر آن، تاکید داریم و به دنبال آن هستیم که برای معادن به‌روز رسانی و تعیین تکلیف شود، موضوع تعداد بازرسان و استفاده از افراد آشنا و متخصص در امر معدن است.
مدیر بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست ایمیدرو تصریح کرد: تعداد بازرس‌های کار بسیار کم است و آن طور که خودشان نیز اذعان دارند، هر پنج- شش سال یک بار شاید نوبت یک واحد، کارگاه، معدن یا هر بخش دیگری می‌شود که مورد نظارت و بازرسی قرار گیرد و فاصله زمانی بسیار زیاد است. ضمن این که بازرس‌های کار، واحدهای صنعتی، معادن، واحدهای صنفی و کارگاه‌ها را با همدیگر بازرسی می‌کنند و بازرس متخصص در آن حوزه وجود ندارد. تعداد این واحدها بسیار زیاد است و یک صنف کوچک با معدن با صنعت، همگی توسط یک گروه مشترک از بازرس‌ها انجام می‌شود.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت هم طبق قانون کار، بخش بهداشتی را بازرسی می‌کند. طبق گفته‌ها، حدود 700 تا 800 بازرس کار داریم و حدود 2500 بازرسی بهداشت حرفه‌ای داریم که این‌ها بسیار سخت است که بتوانند به همه رسیدگی کنند. این درحالی است که در دنیا، بهداشت و ایمنی با هم بازدید می‌شود. غالباً در کشورهایی نظیر سنگاپور، مالزی، کشورهای همسایه یا کشورهای پیشرفته نظیر کانادا و آمریکا، همه به این شکل است که ایمنی و بهداشت با هم هستند اما در کشور ما، طبق قانون کار، این‌ها از هم جدا شده است.
این مدیر ایمیدرو گفت: پیشنهادی که ارائه کرده‌ایم، این است که اولاً معدن باید از صنعت و صنف جدا شود؛ چراکه معدن کاری تخصصی است و یک بازرس نمی‌تواند تمامی اطلاعات را برای بازرسی درست و دقیق به‌ویژه در بحث ایمنی داشته باشد. انتظار ما این بود که نظارت ایمنی و بهداشت، یکی شود و یک سازمان مرکزی ایمنی و بهداشت ایجاد شود که بتوانیم از تمام توان بازرسی کشور استفاده کنیم (هم در بحث ایمنی و هم در بحث بهداشت). 
ولدخانی خاطرنشان کرد: در این صورت علاوه بر این که تعداد بازرس‌ها زیاد می‌شود، افراد و بازرسان تخصصی می‌توانند این بازرسی‌ها را انجام دهند. درباره معادن هم تصور این است که با توجه به اختصاصی بودنِ کار معادن، خوب است که همچون بسیاری از کشورها، بخش معدن را از صنعت جدا کنیم، یعنی بازرس‌های اختصاصی معدن آموزش داده شوند و در این بخش به صورت تخصصی بازدید داشته باشند و تاییدیه بدهند. شاید بتوان از نظام مهندسی هم در این سازمان مرکزی ایمنی و بهداشتی که به شکل متمرکز بر روی معدن می‌خواهد کار کند، استفاده کرد.