فواید شام و صبحانه خوردن در فاصله زمانی 8 تا 10 ساعت
شاخص توده بدنی افرادی که شبها زمان بیشتری را بدون غذا سپری میکنند یا خیلی زود شام میخورند و صبحانه را زودتر صرف میکنند، کمتر از کسانی است که چنین رژیمی را رعایت نمیکنند. نتایج دو مطالعه در هفته جاری نشان میدهد که غذا خوردن در بازه زمانی محدود که به اسم رژیم روزهداری متناوب شناخته میشود، میتواند برای سلامتی بسیاری از افراد، به ویژه مبتلایان به برخی مشکلات خاص، مزایای زیادی داشته باشد. طبق این مطالعه که در سالنامه طب داخلی منتشر شد، غذا خوردن در بازهای 8 تا ۱۰ساعته در روز، در کنار مراقبتهای دیگر مانند رعایت توصیههای تغذیهای و مصرف دارو، میتواند در کنترل قند خون موثر باشد. بنابر نتایج بهدست آمده، این نوع رژیم غذایی میتواند برای افراد مبتلا به سندروم متابولیک انتخاب خوبی باشد، یعنی افرادی که فشار خون بالا، قند خون بالا، کلسترول بد بالا یا چربی اضافی در بدن دارند. تحقیق دیگری که به همت موسسه سلامت جهانی در بارسلونا انجام شد، نشان میدهد شاخص توده بدنی (BMI) شرکتکنندگانی که شبها زمان بیشتری را بدون غذا سپری میکنند یا خیلی زود شام میخورند و صبحانه را زودتر صرف میکنند، کمتر از کسانی است که چنین رژیمی را رعایت نمیکنند. اگرچه به تحقیقات بیشتری نیاز است، محققان توضیح میدهند که غذا خوردن به این شکل با ریتم شبانهروزی طبیعی بدن هماهنگتر است و احتمالا به سوختوساز بهتر کمک میکند، بنابراین شاید بد نباشد عادت شام دیرهنگام و نزدیک به زمان خواب را کنار بگذارید و سعی کنید این وعده را کمی زودتر صرف کنید و بین شام و صبحانه حداقل ۱۲ ساعت فاصله بگذارید. درواقع با خوردن شام زودهنگام و صبحانه زودهنگام، میتوانید راحتتر به وزن مناسب برسید، چون این کار با ریتم شبانهروزی بدن هماهنگتر است و به کالریسوزی بهتر و کنترل اشتها کمک میکند. با این حال، هنوز برای نتیجهگیری قطعی زود است و توصیهها نیاز به شواهد قویتری دارند. این تحقیقات بخشی از یک حوزه جدید به نام «کرونونوترین» است که به زمان غذا خوردن و تعداد دفعات آن نیز توجه دارد، زیرا الگوهای غیرمعمول در مصرف غذا میتواند با ساعت داخلی بدن تداخل داشته باشد؛ این ساعت داخلی تنظیمکننده چرخه شبانهروزی بدن و فرایندهای فیزیولوژیکی مربوط به آنهاست.