printlogo


چرا باید برنج را قبل از پخت بشوییم؟

​​​​​​​شستن برنج قبل از طبخ آن، هیچ تاثیری بر «محتوای باکتریایی» برنج پخته نخواهد داشت؛ زیرا در واقع این میزان حرارت در هنگام پخت است که باکتری‌های موجود را از بین می‌برد. متخصصان بهداشت تغذیه می‌گویند: آن‌چه بیشتر نگران‌کننده است، این است که برنج پخته‌شده یا خیس‌شده، چه مدت در دمای اتاق نگهداری شود؛ چراکه پختن برنج، «هاگ‌ باکتری‌»های بیماری‌زای آن موسوم به «باسیلوس سرئوس» را از بین نمی‌برد. هاگ باکتری، نوعی هاگ است که ساختار آن توسط باکتری‌ها سازمان‌دهی شده‌ است. نگهداری برنج خیس‌شده یا پخته در دمای اتاق می‌تواند هاگ‌های باکتری را فعال کند و باعث شود که شروع به رشد کنند. این باکتری‌ها سمومی تولید می‌کنند که با پختن یا گرم کردن مجدد غیرفعال نمی‌شوند و می‌توانند به بیماری شدید دستگاه گوارش منجر شوند؛ بنابراین مطمئن شوید که برنج خیس‌کرده یا پخته را برای مدت طولانی در دمای اتاق نگه نمی‌دارید. البته این نکات باعث نمی‌شود برنج را نشویید چرا که به گفته متخصصان، از دلایل دیگر شستن برنج، زدودن گردوغبار، حشرات، سنگ‌های کوچک و تکه‌های پوسته برنج است که در فرایند تولید برنج به جا مانده‌اند. از طرفی در سال‌های اخیر، استفاده گسترده از پلاستیک در زنجیره تامین مواد غذایی به پیدا شدن ریزپلاستیک‌ها در غذاهای ما از جمله برنج منجر شده است. مطالعه ای نشان داد که در فرایند شستن، تا ۲۰ درصد از ریزپلاستیک‌ها از بین می‌روند. احتمال وجود آرسنیک نیز از دلایلی است که بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند برنج را پیش از مصرف بشویند. هرچند مطالعات نشان می‌دهد که شستن برنج حدود ۹۰ درصد آرسنیک آن را می‌زداید اما از طرفی مقدار زیادی از سایر مواد مغذی مهم آن از جمله مس، آهن، روی و وانادیوم را نیز از بین می‌برد.