printlogo


بمب‌ساعتی زیر پای روان
 به زبان ساده اگر بخواهیم بگوییم نگرانی چیست، باید این‌طور توضیح دهیم که نگرانی یعنی مدام درباره این که «در آینده چه اتفاقی پیش می‌آید؟» فکر کنید. موضوعات نگران‌کننده می‌توانند تأثیرات عمیقی بر روان انسان داشته باشند. نگرانی‌های مداوم، چه درباره مسائل روزمره مانند کار، خانواده یا امور مالی و چه در خصوص مشکلات بزرگ‌تر مانند سلامت و آینده، می‌تواند به استرس روانی منجر شود. این استرس، به‌ویژه اگر طولانی‌مدت باشد، اثرات منفی زیادی بر سلامت روان خواهد داشت. در ادامه، درباره آسیب های نگرانی‌های مداوم و تفاوت آن با استرس و اضطراب خواهیم گفت.
دکتر الناز علوی | متخصص روان‌شناسی سلامت


داشتن نگرانی طبیعی است اما ...
​​​​​​​
نگرانی‌ها و اضطراب‌ها، بخش عادی زندگی هستند. طبیعی است که شما نگران یک مصاحبه شغلی یا یک قرار ملاقات مهم باشید اما نگرانی مداوم و غیرقابل‌کنترل، ذهن انسان را آزار می‌دهد و زندگی او را مختل می‌کند. انسان نگران، بدترین پیش‌بینی‌ها را در ذهن خود تصور می‌کند، در این افکار غرق می‌شود و توان مدیریت شرایط را از دست می‌دهد! ما در زندگی روزانه خود با موقعیت‌های مختلفی مواجه هستیم و یک ذهن نگران در هر موقعیتی دلیلی برای نگرانی پیدا می‌کند. وقتی ذهن انسان به افکار منفی، نتایج نامطمئن و چیز‌هایی که ممکن است در آینده اشتباه پیش بروند، فکر می‌کند، نگرانی اتفاق می‌افتد. به‌عبارت‌دیگر، وقتی افکار از حد طبیعی فراتر روند و به آزار فکری یا نشخوار ذهنی تبدیل شوند، شما باید نگرانی را جدی بگیرید.
تفاوت نگرانی با اضطراب
نگرانی احساس ناراحتی یا دلواپسی بیش از حد درباره یک موضوع و مشکل است. شما ممکن است درباره چیز‌هایی مانند سلامتی، خانواده یا پول نگران باشید اما اضطراب، واکنش به موقعیت‌هایی است که استرس‌زا یا خطرناک تلقی می‌شوند. هر دو این حالات با احساس نگرانی، اضطراب یا استرس خودشان را نشان می‌دهند. این دو موقعیت تفاوت نگرانی با استرس و اضطراب را به شکل ساده‌ای به تصویر می‌کشند:
موقعیت یک(نگرانی)| سارا زنبور‌ها را دوست ندارد و حضور آن ها باعث نگرانی او می‌شود. دیدن زنبور و حتی شنیدن وزوز زنبور سارا را نگران می‌کند. این نگرانی باعث می‌شود سارا از زنبور‌ها فاصله بگیرد؛ اما با رفتن زنبور نگرانی و استرس سارا هم از بین می‌رود.
موقعیت ۲(اضطراب)| ترس سارا از زنبور‌ها باعث می‌شود که او در هر مکانی به دنبال آن ها باشد. وقتی آن ها را می‌بیند، تپش قلب می‌گیرد، احساس تنگی نفس می‌کند و نمی‌تواند این احساس خود را کنترل کند. این احساس پس از ناپدیدشدن زنبور هم ادامه دارد و اختلال اضطراب روند عادی زندگی او را دچار چالش کرده است.
تفاوت نگرانی با استرس
حالا که می‌دانید نگرانی چیست و چه تفاوتی با اضطراب دارد، با توضیحی کوتاه تفاوت نگرانی و استرس را برای شما روشن می‌کنیم. استرس یک پاسخ فیزیولوژیکی به یک اتفاق خارجی است. در تعریف نگرانی، متوجه شدید که نگرانی‌ها دلایل واضحی نیاز ندارند و انسان برای اتفاقات نیفتاده نگران می‌شود و زانوی غم بغل می‌گیرد! برعکس این قضیه درباره استرس صدق می‌کند. استرس در صورت وجود یک عامل استرس‌زا در انسان ایجاد می‌شود. مهلت انجام کاری رسیده است و شما هنوز آمادگی آن را ندارید. در این شرایط فرد دچار استرس می‌شود. شما منتظر جواب یک آزمایش پزشکی مهم هستید و دچار استرس می‌شوید. اگر شما بدون داشتن مشکل خاصی به گرفتن بیماری خاصی در آینده فکر کنید، این احساس به نگرانی مربوط می‌شود. با وجود تفاوت نگرانی با اضطراب و استرس، مردم در بیشتر موارد این سه احساس را باهم اشتباه گرفته و به‌جای یکدیگر به کار می‌برند.
از کاهش تمرکز تا اختلال در خواب
نگرانی‌های مداوم باعث می‌شود فرد نتواند به درستی بر کار‌ها و وظایف خود تمرکز کند. ذهن او مشغول فکر کردن به مشکلات و این امر باعث کاهش بهره‌وری و توانایی حل مسائل روزمره می‌شود. همچنین، ممکن است در تصمیم‌گیری‌ها دچار تردید و کندی شود. افرادی که مدام نگران هستند، معمولاً با اختلالات خواب روبه‌رو می‌شوند. فکر کردن به موضوعات نگران‌کننده در شب می‌تواند منجر به بی‌خوابی یا خواب نامناسب شود. این کمبود خواب هم به نوبه خود موجب کاهش سلامت‌روان و افزایش استرس می‌شود. به‌طور کلی، برای کاهش آثار منفی نگرانی‌ها بر روان، نیاز به مدیریت استرس و نگرانی از طریق تمرینات‌ذهنی و یادگیری مهارت‌های زندگی، روش‌های حل‌مسئله و ... وجود دارد.