printlogo


غفلت از ظرفیت‌های مرزی در توسعه درگز 

شهرستان درگز در شمال خراسان رضوی و هم‌مرز با ترکمنستان، از ظرفیت‌های بالقوه‌ای برای توسعه برخوردار است؛ اما به دلایل مختلف، این ظرفیت ها مورد غفلت قرار گرفته است. به گزارش ایرنا، شهرستان مرزی درگز با ۷۵ هزار نفر جمعیت در ۲۵۴ کیلومتری شمال مشهد و در جوار مرز ایران و ترکمنستان واقع است که علاوه بر چهار شهر درگز، لطف‌آباد، نوخندان و چاپشلو، ۱۳۶ روستا دارد. ظرفیت منحصر به فرد این شهرستان گذرگاه مرزی لطف‌آباد است، این مرز زمینی در ۹۰ کیلومتری جنوب عشق‌آباد، پایتخت ترکمنستان قرار دارد و فاصله این گمرک و پایانه مرزی با شهر درگز ۲۲ کیلومتر و با مشهد ۲۹۶ کیلومتر است. 
رونق سفر اتباع ترکمنستانی به ایران از لطف آباد
اخبار از رونق سفر اتباع ترکمنستانی به شهرستان درگز از مرز لطف آباد حکایت دارد، چنان که مدیر پایانه مرزی لطف آباد خراسان رضوی در این باره گفت: ورود اتباع ترکمنستانی به کشور از طریق این گذرگاه مرزی، در ۶ ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال سه برابر شده است. محسن رکنی افزود: در نیمه نخست امسال ۱۱ هزار و ۶۵۱ مسافر از طریق پایانه مرزی لطف آباد وارد کشور شده اند که پارسال این رقم سه هزار و ۸۶۸ مسافر بود و این ارقام نشان دهنده رشد ۲۰۰ درصدی ورود مسافران است.
وی بیان کرد: علت افزایش تردد مسافران ترکمنستانی از این مرز زمینی، افزایش تعاملات دولت با همسایگان و همچنین وجود فرصت های اقتصادی در شهر لطف آباد است. مدیر پایانه مرزی لطف آباد تصریح کرد: وجود تسهیلات برای حمل کالاهای چمدانی توسط مسافران عبوری در این مرز از سوی گمرک نیز در افزایش ترددها تاثیرگذار بوده است. رکنی اضافه کرد: پس از ۳۰ سال برای نخستین بار یک شرکت حمل و نقل مسافری (با ناوگان سواری کرایه) با هدف ارائه خدمات حمل و نقلی به صورت قانونی در این شهرستان تاسیس شد که این خود از مهم ترین دلایل افزایش تردد مسافران از این پایانه مرزی و گمرک محسوب می شود.
بهره گیری از ظرفیت صادرات چمدانی
از دیگر ظرفیت های مطلوب مرز لطف آباد، تجارت چمدانی اتباع ترکمنستانی در سال های نه چندان دور است، مسئولان محلی یاد آور شده اند؛ ترکمن ها در سال های پیش از کرونا به عنوان مثال در سال ۱۳۹۵ و به لطف زدودن محدودیت ها برای تجارت چمدانی، از این مرز ۲۵ میلیون دلار صادرات چمدانی انجام داده اند و از این حیث لطف آباد رتبه نخست صادرات چمدانی به آسیای مرکزی را از آن خود کرده بود. مجموع صادرات در نیمه نخست امسال با رقم ۲۵ میلیون دلار صادرات چمدانی در سال ۱۳۹۵ همچنان فاصله معناداری دارد که شاید یکی از دلایل وجود محدودیت های مرزی برای تجارت چمدانی باشد. 
جاذبه های طبیعی و درمانی درگز
فرماندار درگز معتقد است که جاذبه های طبیعی، تاریخی و خدمات بیمارستان تخصصی امام خمینی(ره) این شهرستان عامل جذب مسافران و گردشگران کشور ترکمنستان به این شهر مرزی از طریق گذرگاه زمینی لطف آباد است. مجتبی بزم آرا در این باره گفت: بیمارستان امام خمینی(ره) درگز با داشتن ۱۳ تخت وی. آی. پی در قالب بخش «توریسم درمانی»، ظرفیت خوبی برای جذب مسافران کشور ترکمنستان است و مقامات و مردم ترکمنستان از این ظرفیت استقبال خوبی کرده اند.
گذرگاه ریلی مرز لطف آباد؛ ظرفیتی بلااستفاده
در محدوده زمین هایی که به تازگی در تملک گمرک لطف آباد قرار گرفته است، کمتر از هزار متر ریل راه آهن وجود دارد که در قالب یک ایستگاه راه آهن کوچک، باراندازی در داخل خاک ایران را به شبکه ریلی ترکمنستان متصل کرده است و با همان چند صد متر ریل عملا گذرگاه مرزی لطف آباد به شبکه ریلی کشورهای آسیای مرکزی و در ادامه روسیه و دیگر کشورهای عضو سی آی اس متصل شده است. مدیرکل راه آهن خراسان در خصوص این ظرفیت ممتاز گفت: وجود گذرگاه ریلی در مرز لطف آباد شهرستان درگز و اتصال آن به شبکه ریلی ترکمنستان، ظرفیتی ممتاز برای ترانزیت ترکیبی کالا به کشورهای آسیای مرکزی است. مصطفی نصیری ورگ افزود: اکنون زیرساخت های ریلی در مرز لطف آباد از طریق راه آهن فراهم شده است و تجار می توانند با تریلر کالای صادراتی و ترانزیتی خود را به این مرز زمینی ببرند و پس از انتقال به ناوگان ریلی، در قالب ترانزیت ترکیبی، کالای تجاری خود را به ترکمنستان، روسیه و یا دیگر کشورهای آسیای مرکزی صادر کنند. وی بیان کرد: شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران تعرفه مناسبی برای بهره برداری از خطوط و زیرساخت های ریلی مرز لطف‌آباد درنظر گرفته است. مدیرکل راه آهن خراسان با بیان این که اکنون طبق هماهنگی با سازمان های مستقر در مرز لطف‌آباد، امکان حمل و نقل ریلی فراهم شده است گفت: امید است با همکاری سازمان های مرتبط با حمل و نقل بین المللی و حضور شرکت های حمل و نقل ریلی در مرز لطف آباد، ظرفیت این ایستگاه ریلی مورد استفاده تجار قرار گیرد و وضعیت تجارت ریلی و ترانزیت ترکیبی در این مرز زمینی به سال های پیش از کرونا بازگردد.