گروه ادب و هنر- در حالیکه مدعیان حقوق بشر، سیاستمداران غربی و سران کشورهای عربی در برابر جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان سکوت کردهاند، صدای هنرمندان جهان عرب، بهویژه اهالی هنر موسیقی در برابر این نسلکشی آشکار بلند است. آن ها با هنر خود صدای مظلومیت مردم غزه و لبنان را به گوش جهانیان میرسانند تا شاید دل ها را برای دفاع از حقیقت بیدار کنند. از سالهای گذشته تا امروز خوانندههای متعددی در حمایت از مظلومیت مردم فلسطین و گروههای مقاومت مانند حماس و حزبا... قطعههایی را اجرا کردهاند؛ آثاری که به محبوبیت بیشتر این هنرمندان در میان انسانهای آزاده جهان منجر شدهاست. در این مطلب به معرفی چند خواننده عربزبان که در حمایت از محور مقاومت و مظلومیت مردم فلسطین و لبنان به هنرنمایی پرداختهاند، میپردازیم.
«تلک قضیه» و مخاطبان میلیونی آن
سال گذشته، چند ماه بعد از آغاز عملیات طوفانالاقصی بود که یک ویدئو از امیر عید، خواننده مصری پربازدید شد. این خواننده در جریان یک جشنواره فیلم درحالی که گیتار به دست داشت، با صدایی محزون قطعهای با نام «تلک قضیه» را در حمایت از مردم غزه اجرا کرد. او در این قطعه مجسمه سفید آزادی را خطاب قرار میدهد و این ترانه را میخواند: «تو چگونه میتوانی یک فرشته سفیدپوش باشی در حالیکه وجدانت دو پاره شده؟/ عاطفه و توجه تو نسبت به کشتهشدگان بر اساس نژاد آن هاست/ این مسئله است و آن هم مسئله است/ قاتل را با مقتول برابر میدانی/ با رعایت نزاکت و بیطرفی؟...». این قطعه ضدصهیونیستی بعد از گذشت چندماه هنوز هم در فضای مجازی پرمخاطب است و ویدئوی اجرای آن دست به دست میشود.
«سلام به غزه» از زبان خواننده فلسطینی
محمد عساف، نام یک خواننده جوان فلسطینی است که چندسال پیش با دریافت جایزه موسیقی «عرب آیدل» دل هموطنان خود را شاد کرد. این چهره محبوب هنری در فلسطین با انتشار قطعه «سلام به غزه»، رنج و درد مردم این منطقه را که از سال گذشته تاکنون هدف حملات جنایتکارانه رژیم اشغالگر صهیونیستی بودهاند، به تصویر کشیدهاست. بخشی از ترانه این آهنگ از این قرار است: «خداوند در هر غم و اندوهی با ماست/ غزه با اشک و خون ناله میکند/ با وجود شبهای رنج و وحشت و درد». محمد عساف با خواندن قطعه «سلام به غزه» نشان داد همانگونه که در شادی و خوشحالی مردم کشورش سهیم بوده، حالا شریک غم و اندوه آن هاست و با هنرش اعتراض خود را به نسلکشی آشکار در غزه اعلام میکند.
ستایش شهید سلیمانی از جولیا پطروس
جولیا پطروس، خواننده مشهورِ مسیحی اهل لبنان است که بیشتر با آهنگها و مواضع ضدصهیونیستیاش شناخته میشود. او با ترانهای در وصف وطن شناخته شد و با اجرای قطعه معروف «احبایی» به معنای «عزیزان من» در زمان جنگ 33 روزه به شهرت جهانی رسید. «وین الملایین» به معنای «میلیون ها عرب کجایند» نام یکی دیگر از قطعههایی است که جولیا پطروس با هنرمندی اجرا کرده است و رنج و درد مردم مظلوم غزه و لبنان را فریاد میزند. در بخشی از ترانه این اثر حماسیِ زیبا آمده است: «میلیون ها عرب! کجاست غیرتتان؟/ کجاست خون عربی؟/ چرا ساکتید؟/ چرا صدایتان درنمیآید؟/ شرفتان کجا رفته؟/ صهیونیستها فرزندانتان را میکشند و زمینهایتان را غصب میکنند، اما صدای شما درنمیآید/ خدا با ما قویتر از صهیونیستهاست». قطعه زیبا و احساسی «یما مویل الهوا» از دیگر آثار جولیا پطروس در دفاع از مقاومت و مظلومیت مردم فلسطین است. این قطعه براساس یکی از ترانههای عامیانه و سنتی فلسطین ساخته شدهاست. جالب اینکه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در وصف این خواننده لبنانی که بارها و بارها حمایتش را از محور مقاومت فلسطین و لبنان بیان کرده، گفتهاست: «یک زن مسیحی که خواننده هم بود، جمله تکاندهندهای را به زبان آورد. او معتقد بود که باید عبای سیدحسن نصرا... را بگیریم و پارههای آن را به بدن فرزندان خودمان بزنیم تا آن ها غیرت دفاع از سرزمین خود را پیدا کنند».
حمایت خواننده «لبیروت» از حزبا...
یکی از سرشناسترین خوانندههای جهان عرب، نُهاد ودیع حداد، با نام هنری «فَیروز» است. این خواننده لبنانیِ 89ساله از تاثیرگذارترین خوانندههای زن در کشورهای عربی است. فیروز نیز مانند جولیا پطروس همواره احترام و علاقهاش به حزبا... لبنان را نشان داده و آن را به زبان آوردهاست. از قطعههای معروف فیروز در ایران، قطعه «لبیروت» است که پس از انفجار بیروت در سال 2020 که منجر به کشتهشدن بیش از 190 نفر و آوارگی 300هزار نفر شد، مورد توجه قرار گرفت. فیروز در حمایت از مقاومت مردم فلسطین در برابر وحشیگریهای رژیم صهیونیستی دو قطعه به نامهای «لاجلک یا مدینه الصلاه» و «الی منی یا رب» منتشر کرده که با واکنش خوب مخاطبان در سراسر جهان مواجه شدهاست.