printlogo


ناشناخته بودن، مهم ترین مشکل زعفران تایباد
کلثومیان

​​​​​​​ شهرستان تایباد با داشتن حدود 9 هزار هکتار سطح زیرکشت، سومین تولیدکننده زعفران استان است و سالانه حدود 30 تن زعفران در این شهرستان تولید می شود. به گفته مدیر جهاد کشاورزی تایباد، این شهرستان سومین تولیدکننده زعفران استان و حتی کشور است و یکی از قطب های تولید این محصول به شمار می رود اما بزرگ ترین مشکل زعفران تایباد، ناشناخته بودن آن است. اکثر تجار داخلی و خارجی شناختی از زعفران تایباد ندارند و این قضیه مشکلاتی را در فروش این محصول ایجاد کرده است. از طرفی وجود منطقه آزاد دوغارون در نزدیکی تایباد فرصت مناسبی برای صادرات این محصول است.
محمدی یکی از تولیدکنندگان عمده زعفران در دشت کرات تایباد می گوید : طی چند سال گذشته کشت زعفران در تایباد افزایش چشمگیری داشته است، به طوری که در طول مدت برداشت این محصول، اکثر تایبادی ها مشغول برداشت زعفران و پاک کردن گل آن هستند و حتی علاوه بر آن از استان های همجوار هم افراد زیادی برای کار در مزارع زعفران به این شهرستان می آیند.
ضرورت ایجاد تعاونی زعفران کاران
دیگر زعفران کار تایبادی نیز می گوید: برای اولین بار نشان تجاری برای زعفران تایباد ثبت کردم و زعفران تایباد را به 34 کشور جهان صادر می کنم. احسان تیموری می افزاید: مهم ترین مشکل زعفران تایباد، ناشناخته بودن آن در کشور و جهان است. وی تصریح می کند: لازم است که با همفکری و تلاش جمعی، اقداماتی برای شناساندن این محصول به تجار داخلی و خارجی انجام دهیم. یکی از این اقدامات می تواند ایجاد تعاونی زعفران کاران باشد.
حنفی زعفران کار اهل مشهد ریزه نیز می گوید: هر چند زعفران کشت پردرآمدی است ولی بیشترین سود به جیب دلال می رود. خرید تضمینی زعفران از کشاورزان هم که در سال های گذشته انجام شد، به دلیل مشکلاتی که داشت، کمک چندانی به زعفران کاران نکرد.
نبود صنایع تبدیلی
روح ا... با اراده، عضو نظام صنفی کشاورزان تایباد نیز با اشاره به نبود صنایع تبدیلی در حوزه زعفران می گوید: دوغارون به تازگی تبدیل به منطقه آزاد شده، لذا وارد کردن صنایع تبدیلی آسان تر شده است و در صورتی که سرمایه گذاری در این حوزه پیدا شود و از طرفی تعاونی زعفران کاران فعال شود، می توانیم تحولی در زعفران تایباد ایجاد کنیم.
عامر توکلی مدیر یک بوم گردی در تایباد نیز می گوید: کشت زعفران در تایباد می تواند موجب جذب گردشگر شود. وی می افزاید: با شروع فصل برداشت زعفران در تایباد با توجه به کشت عمده این محصول، شاهد بنفش شدن بیش از 50 هکتار در یک دشت هستیم که هر بیننده ای را مجذوب خود می کند.
تولید 30 تن زعفران خشک در سال
مدیر جهاد کشاورزی تایباد نیز می گوید: امسال در شهرستان تایباد 8 هزار و 850 هکتار از اراضی کشاورزی زیر کشت زعفران قرار دارد و هر ساله 28 تا 30 تن زعفران خشک در این شهرستان تولید می شود. جواد اعتضادی می افزاید: به دلیل کمبود منابع آبی در دشت های تایباد، جهاد کشاورزی کشاورزان را به کشت محصولات کم آب طلب تشویق می کند که زعفران یکی از این کشت هاست. وی با بیان این که زعفران پردرآمدترین محصول کشاورزی شهرستان تایباد است، تصریح می کند: متاسفانه سود زیادی نصیب زعفران کاران نمی شود و بخش اعظم سود این محصول به جیب دلالان و تجار خارجی می رود. تجار کشورهایی مانند اسپانیا و امارات زعفران ایران را با قیمت پایین تر خریداری می کنند و با برندسازی به چند برابر قیمت در بازارهای جهانی به فروش می رسانند، به طوری که قیمت زعفران در برخی از نقاط جهان حدود 10 برابر قیمت آن در ایران است. مدیر جهاد کشاورزی تایباد بیان می کند: به زودی تعاونی زعفران کاران تایباد راه اندازی می شود و امید است که این تعاونی بتواند زمینه جذب سرمایه گذار برای ایجاد صنایع تبدیلی را فراهم کند. اعتضادی می گوید:تایباد به لحاظ میزان تولید زعفران و سطح زیرکشت، رتبه سوم استان و کشور را دارد و در صورتی که زعفران تایباد به خوبی به تجار و فعالان اقتصادی شناسانده شود، این محصول می تواند ارزش افزوده بیشتری برای شهرستان داشته باشد و زمینه اشتغال افراد بیشتری را فراهم کند.
رئیس مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی نیز در گفت و گو با خبرنگار خراسان رضوی می گوید:  امسال نیز خرید توافقی زعفران توسط سازمان تعاون روستایی و سایر تعاونی هایی که توان خرید محصول زعفران کشاورزان را دارند، انجام می شود. محسن زنگنه می افزاید: امسال قیمت خرید زعفران در زمان برداشت و همچنین پس از برداشت مناسب خواهد بود و رشد قابل توجهی خواهد داشت.