printlogo


گذر بودجه از خان اول
محمد حقگو



​​​​​​​کلیات بودجه 1404 دیروز به تصویب مجلس رسید. 
در جلسه علنی دیروز مجلس، رئیس جمهور با بیان این که سعی کردیم لایحه بودجه سال آینده را در زمان تعیین شده به مجلس ارائه کنیم، به استقراض از صندوق توسعه ملی در مرحله تدوین و تصویب بودجه اشاره کرد و گفت: برای این که هزینه دولت را بتوانیم جبران کنیم و کسری نیاوریم از مقام معظم رهبری اجازه گرفتیم و یک مقدار از ارزی که باید وسط سال کسری می آوردیم و تقاضای ارز می کردیم و بعد از شکل گیری اعتراضات اجتماعی ارز دریافت می کردیم، قبل از این اتفاقات در بودجه آوردیم. 
در خور ذکر است پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز  در این زمینه توضیح داد: اولاً صندوق دقیقا مطابق با اذنی که رهبری معظم انقلاب اسلامی می‌دهند، هزینه می شود و ثانیاً (در گذشته) هرگز هزینه‌های صورت گرفته در این زمینه به اطلاع نمایندگان مجلس نمی‌رسید، بنابراین دولت این جا کار خوبی کرد که آن را در بودجه آورد تا نمایندگان به شکل کامل در جریان قرار بگیرند. 
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: بدون استثنا از سال ۹۷ تا امروز همیشه برای برداشت از صندوق از مقام معظم رهبری اذن گرفته شده است اما همواره در وسط سال ها این کار می شد که فایده ای نداشت، مثلاً در مناطق سردسیر دیگر امکان کار نبود، گندم‌کار دیگر نمی توانست به موقع پول خود از خرید تضمینی گندم را دریافت کند و همین مسئله منجر به اعتراض کشاورزان می‌شد، بازنشسته هم به موقع نمی توانست پول خود را وصول کند، بنابراین او هم معترض بود. (در صورتی که الان این موضوع دیگر وجود نخواهد داشت)
 آمار و ارقام جدید رئیس سازمان برنامه از بودجه
در نشست دیروز مجلس، پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه، آمارهای جدیدی درخصوص بودجه نیز ارائه کرد. به گزارش ایرنا، وی گفت: استمرار وضعیت موجود، رشد ۲.۵ درصدی را برای کشور در برخواهد داشت، در حالی که با اجرای لایحه بودجه، رشد به ۴.۴ درصد خواهد رسید.به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه، رشد نقدینگی در این لایحه کنترل خواهد شد و از ۲۹.۵ درصد فعلی به ۲۶.۵ درصد کاهش خواهد یافت و تورم نیز از ۳۳ به ۳۰.۲ درصد خواهد رسید. از سوی دیگر صادرات نیز از ۶۵ میلیارد دلار به ۷۷ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
 3 توصیه مهم کمیسیون اقتصادی
در نشست دیروز مجلس، گزارش کمیسیون های اقتصادی و برنامه و بودجه درخصوص لایحه بودجه قرائت شد. کمیسیون اقتصادی در گزارش خود با اشاره به دشواری های شرایط موجود و ناترازی هایی از جمله ناترازی تجاری غیرنفتی، انرژی، نظام بانکی و نیز کسری نیاز به ارز ترجیحی نسبت به ارز سهم دولت از منابع نفتی، خواستار این شده که رویکرد دولت در لایحه بودجه با کاهش تعدد نرخ های ارز و اصلاح ترجیحی آن (با حفظ ارز ترجیحی) مورد توجه قرار گیرد. این گزارش همچنین با اشاره به حوزه انرژی خواستار اصلاح نظام یارانه انرژی شده چراکه روز به روز صادرات فرآورده ها کمتر و واردات بیشتر می شود. کمیسیون اقتصادی در توصیه بعدی خود افزوده است: در این شرایط وضع انضباط بر مصرف و واردات اجتناب ناپذیر است. این سیاست باید با رویکرد کنترل واردات و مدیریت مصرف دنبال شود.
 اشکالات و مغایرت های بودجه به روایت رئیس مجلس
در نشست دیروز، رئیس مجلس ضمن این که خواستار همراهی دولت و مجلس در جریان رسیدگی به احکام لایحه بودجه 1404 در کمیسیون تلفیق مجلس شد، گفت: لایحه بودجه در رشد اقتصادی، تورم و نرخ سود بانک‌ها، ابهامات و اشکالاتی داشته و با برنامه هفتم نیز مغایرت‌هایی دارد.محمدباقر قالیباف با اشاره به وجوه مثبت لایحه بودجه نظیر شفافیت، جامعیت و یکپارچگی، عدم بیش‌برآوردی و اصلاحات تدریجی اظهار کرد: با نگاه کلی به بودجه 1403 و 1404 می بینیم که امروز عملاً همه بودجه های عمرانی 1403 برای 1404 به بخش هزینه ها رفته است و فقط از آن 9 تا 10 میلیارد دلاری که در ردیف عمرانی 1404 تسعیر شده و به صورت کلی حدود 500 یا 550 همت می شود، به بودجه عمرانی آمده است. وی در پایان خواستار رفع اشکالات بودجه در همراهی دولت و کمیسیون تلفیق شد.