رئیس کل بانک مرکزی تازه ترین تصمیمات پیرامون سیاست های ارزی کشور را تشریح کرد. به گفته فرزین، سازو کار سامانه ارز توافقی که هم اکنون به صورت آزمایشی فعالیت می کند، به زودی برای تمام فعالان اقتصادی در دسترس خواهد بود. همچنین بانک مرکزی سیاست کاهش تعدد نرخ های ارز را پیگیری خواهد کرد. وی همچنین با انتقاد از رقابت ناسالم بانک ها، از برنامه این بانک برای تخصصی شدن بانک های کشور خبر داد.
رئیس کل بانک مرکزی در دیدار تولیدکنندگان و کارآفرینان برتر کشور گفت: سیاست ارزی بانک مرکزی در حال حاضر این است که نرخ ارز نیما متناسب با متغیرهای بنیادین اقتصادی تغییر کند. سامانه بازار ارز توافقی نیز که هماکنون به صورت آزمایشی فعالیت می کند، به زودی برای تمامی فعالان و متقاضیان در دسترس خواهد بود و وارد فاز عملیاتی می شود.
فرزین اظهار کرد: آن چه هم اکنون در قالب ارز توافقی در جریان است، حاصل توافق میان دو نفر است که با چانه زنی به توافق می رسند؛ ولی در سامانه طراحی شده در بازار، حراج صورت میگیرد و نرخ تعیین می شود. تلاش بانک مرکزی نیز براین است که «بازار نیما به بازار ارز توافقی» منتقل و نرخ نیز در این بازار تعیین شود. رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: نرخ ارز در بازار توافقی بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا شکل می گیرد و بانک مرکزی هم بخشی از ارز خود را در آن جا عرضه خواهد کرد و تلاش می کنیم تا نرخ در یک کانال حرکت کند.
وی چارچوب سیاستگذاری نرخ ارز را نرخ ارز شناور بیان و تاکید کرد: نرخ شناور به معنای رهاشدگی در بازار ارز نیست و در همه کشورها بانک مرکزی با استفاده از ابزارهای اقتصادی به کنترل و مدیریت نرخ ارز شناور مبادرت می کنند و ما نیز از این قضیه مستثنا نخواهیم بود.
حذف تعدد نرخ ها در بازار ارز
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر ایجاد ثبات بخشی و حذف تعدد نرخ ها در بازار ارز تصریح کرد: زمانی که اصلاحات در سیاست های ارزی را آغاز کردیم، بیش از 8 نرخ ارز در کشور وجود داشت و تلاش شد که با کاهش تعداد نرخ ها از ایجاد رانت و تشویش در اقتصاد کشور جلوگیری شود. فرزین هدف از ابلاغ نرخ ارز 28500 تومانی را آرامش بخشی به بازارها برشمرد و گفت: زمانی این نرخ اعلام شدکه نااطمینانی در بازارها به اوج رسیده بود و باید نرخی تعیین می شد که تولیدکننده بتواند فعالیت اقتصادی خود را با برنامه ریزی انجام دهد.
عرضه ۵۰ درصد کل ارز در سامانه نیما
فرزین با بیان این که در حال حاضر نیمی از کل عرضه ارز در تالار نیما عرضه می شود، افزود: هماکنون تنها پتروشیمی ها و پالایشی ها، ارز خود را در سامانه نیما عرضه میکنند و البته نرخ خوراک آن ها نیز بر اساس نرخ نیما تعیین میشود و ارز هیچ صنعت دیگری در نیما عرضه نمیشود؛ حتی عرضه ارز صنایع فولادی هم به دلیل بروز اشکال در صادرات از سامانه نیما حذف و به بازار توافقی منتقل شد.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان این که هماکنون 40 درصد ارز نیز در بازار ارز توافقی بین واردکننده و صادرکننده ارزش گذاری میشود گفت: در این قالب، صادرکنندگان ارز خود را با نرخ توافقی عرضه میکنند و حتی به تولیدکنندگان صادرکننده نیز اجازه داده شده است تا واردات اقلام مورد نیاز خود را از این محل انجام دهند که این اقدام با هدف حذف بوروکراسی های زائد در فرایند تامین ارز انجام شد و تنها محدودیت اعمال شده در این زمینه، ممنوعیت جابه جایی منابع ارزی بین صنایع مختلف بود که این تصمیم نیز با هدف عدالت تامین ارز در صنایع مختلف اتخاذ شد.
بانک های کشور تخصصی می شوند
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه، توضیحاتی پیرامون اصلاحات نظام بانکی داد و گفت: برنامه بانک مرکزی سوق دادن بانک ها به سمت تخصصی شدن و تفکیک بانکها براساس حوزه فعالیتهای تخصصی است و بانکها باید براساس گروه هدف و مشتریان و حوزه فعالیت، طبقه بندی شوند؛ برنامه بانک مرکزی در این زمینه ایجاد بانک های تخصصی تجاری، توسعهای و جامع، آفشور و... با اساسنامه متفاوت است. وی افزود: در حال حاضر تمام بانک های کشور یک نوع فعالیت انجام می دهند و این باعث ایجاد رقابت ناسالم در بین آن ها شده است و ادامه این روند به نفع بانک ها و اقتصاد کشور نیست؛ لذا با ایجاد بانک های تخصصی با نوع فعالیت های متفاوت که هر نوع بانک در حوزه فعالیت خود با بانکهای همنوع خود رقابت میکند، این مسئله را حل خواهیم کنیم.
طراحی خط اعتباری ویژه برای تامین مالی بخشهای پیشران
رئیس کل بانک مرکزی از طراحی و پیشبینی یک خط اعتباری ویژه برای تامین مالی صنایع پیشران و صنایع کوچک و متوسط خبر داد و گفت: این طرح، پس از نهایی شدن عملیاتی می شود تا صنایع پیشران از منابع لازم برای تقویت تولید و رشد اقتصادی کشور برخوردار باشند این طرح هنوز نهایی نشده است و در فرایند نهایی شدن آن حتما نظرات کارآفرینان نیز اخذ خواهد شد.