printlogo


اولین خصوصی های ایرانی در فضا
صادق غفوریان


بامداد 15 آبان1403، برای فعالان حوزه هوافضای بخش خصوصی ایران، یک روز تاریخی تلقی می شود، چراکه زحمات چندین ساله آنان در طراحی، ساخت و ارسال ماهواره به فضا و البته دریافت سیگنال، به ثمر نشست و این یعنی این کوشش موفق راه را برای سایر تلاشگران بخش خصوصی به ویژه در صنایع با فناوری پیشرفته بیش از گذشته هموار می کند.
ساعت7 با هدهد و کوثر در روسیه
ماهواره‌های هدهد و کوثر، حاصل تلاش ۴ ساله شرکت‌های دانش بنیان امید فضا و دیده پرداز صبا است،  از نتایج این دو پرتاب، برای اصلاحات احتمالی و ارتقای ماموریت‌های احتمالی استفاده می‌شود تا در نهایت به منظومه پرتعداد از ترکیب دو ماموریت هدهد و کوثر برسیم. در عین حال این دو ماهواره، ساعت 7 صبح 15 آبان با پرتابگر سایوز از پایگاه وستوچنی روسیه با موفقیت پرتاب و به مدار تزریق شد. خوب است این را هم بدانیم که این رویداد فضایی از روز گذشته در رسانه های جهان از جمله ایندیپندنت، الجزیره، رویترز، ای‌پی نیوز، آیریش نیوز، تایمز آو ایندیا، واشنگتن‌پست و... بازتاب داشت.
کوثر، اولین ماهواره ایرانی با وضوح متوسط ۳.۴۵ متر
 ماهواره کوثر اولین محصول فضایی شرکت دانش بنیان امید فضاست که طراحی آن در تابستان ۱۳۹۸ آغاز شد. این ماهواره از استاندارد ماهواره‌های مکعبی پیروی می‌کند که باعث کاهش زمان و هزینه فرایند ساخت می‌شود. این ماهواره مجهز به دوربین‌هایی در طیف NIR و RGB است. کوثر اولین ماهواره ایرانی با وضوح متوسط ۳.۴۵ متر GSD است که به معنای پیشرفته‌ترین ماهواره تا سال ۱۴۰۰ در ایران است.
ماموریت این ماهواره کشاورزی دقیق و نقشه برداری است. ماهواره «کوثر» یک ماهواره سنجشی با وضوح تصویر ۳.۵ متر است و با وزن ۳۰ کیلوگرم دارای عرض تصویر رنگی ۱۵ کیلومتر است. همچنین عمر مداری این ماهواره، سه و نیم سال است. نرخ تصویربرداری این ماهواره ۶ فریم بر ثانیه است.
اینترنت اشیا با هدهد
ماهواره هدهد نیز یک ماهواره با استاندارد ماهواره‌های مکعبی است و ماموریت آن ایجاد بستر اختصاصی ارائه خدمات اینترنت اشیاء بین المللی باند باریک است. نحوه انجام ماموریت این ماهواره به صورتی است که پس از دریافت پیام کاربر زمینی آن را ذخیره و در موقعیت مناسب برای کاربر مد نظر ارسال می‌کند.
کاربرد هدهد در بخش حمل و نقل و محیط زیست
مزیت استفاده از ماهواره در زمینه ارائه خدمات اینترنت اشیا، یکپارچگی و عدم وابستگی به مرزها و پوشش‌دهی بین المللی است و توانایی ارائه این خدمات به مناطق دورافتاده، جنگلی و کوهستانی را دارد. بیشترین کاربرد خدمات ماهواره هدهد در بخش‌های کشاورزی، حمل و نقل و تدارکات و محیط زیست خواهد بود.
کوثر و هدهد در مدار تزریق شد
اما عصر روز گذشته دکتر حسین شهرابی رئیس شرکت دانش بنیان امیدفضا که طراحی و ساخت این دو ماهواره متعلق به شرکت اوست، اعلام کرد: جدایش ماهواره‌های «هدهد» و «کوثر» بر مبنای شواهد تله‌متریک دریافت‌شده از ماهواره‌بر و سایر شواهد دریافت‌شده به طور کامل تایید می‌شود، بنابراین اعلام می کنیم که این دو ماهواره پس از پرتاب در مدار تزریق شدند. این یعنی علاوه بر این که پرتابگر سایوز، وظیفه خودش را به درستی انجام داده، عملکرد محفظه های نگهدارنده ماهواره ها نیز که ساخت شرکت خودمان بود، موفق بوده و هم در بازشدن محفظه ها و هم در پرتاب به بیرون به طور کامل انجام شده است.
شهرابی تاکید می کند، این عملکردهای موفق نخستین دستاورد پس از سیگنال های موفق جدایش بود و اکنون باید منتظر نتایج مراحل بعدی باشیم.  
​​​​​​​