یکی از سیاستهای مدیران تلویزیون در دوران تحول، تولید سریالهای چندفصلی موفق و احیای برندها بود که نمونه شاخص آن تولید فصل هفتم مجموعه «پایتخت» است. مجموعههای موفقی مانند «زیرخاکی» و «نون خ» هم به فصل چهارم و پنجم رسیدند که البته فصل جدید هر دو مجموعه موفقیت سابق را تکرار نکردند. جدیدترین سریالی که قرار است ادامه آن ساخته شود، مجموعه «دودکش» است. فصل جدید این سریال برگ برندهای برای تلویزیون خواهد بود؟موفقیت فصل اولسریال «دودکش» ساخته محمدحسین لطیفی اولینبار سال 92 روی آنتن رفت و مورد استقبال قرار گرفت. این مجموعه قصه خانوادهای از طبقه متوسط را روایت میکرد که صاحب یک قالیشویی بودند. «دودکش» موفق شد تصویر خانوادهای زحمتکش و صمیمی را به نمایش بگذارد و ماجراهای بامزه مختلفی را روایت کند. زوج کمدی هومن برقنورد و بهنام تشکر که پیش از این سریال در مجموعه موفق «دزد و پلیس» ترکیب خوبی را شکل داده بودند، باز هم در کنار یکدیگر قرار گرفتند و نقش دو باجناق را ایفا کردند. حسادت «نصرت» (بهنام تشکر) به «فیروز» و رقابتی که با او داشت، زمینهساز موقعیتهای بامزه فراوانی شد.
اسپینآف یا فصل دوم؟این مجموعه موفق سال 95 به فصل دوم رسید و این فصل با نام «پادری» تولید شد. هرچند که زینب تقوایی تهیهکننده پروژه مدعی شد «پادری» فصل دوم «دودکش» نیست و «اسپینآف» آن است، اما از آنجایی که قصه «پادری» از پایان فصل اول آغاز میشد و دقیقا در ادامه آن فصل ساخته شده بود، این مجموعه فصل دوم «دودکش» محسوب میشود. «پادری» یا «دودکش 2»، با تغییر نویسنده، به کارگردانی برزو نیکنژاد و با حضور بازیگران اصلی فصل قبل تولید شد. این مجموعه به اندازه فصل اول با استقبال مواجه نشد و سریال متوسطی بود.
ناکامی «دودکش 3»پنج سال بعد یعنی سال 1400، فصل سوم «دودکش» به کارگردانی برزو نیکنژاد دوباره به تلویزیون بازگشت. این فصل نه تنها خاطره خوب مخاطبان از «دودکش 1» را تکرار نکرد، بلکه بسیار ضعیف بود. «دودکش 3» از نظر زمانی و موقعیت شخصیتها، در ادامه فصل اول ساخته شده بود و «پادری» به کل نادیده گرفته شده بود، در نتیجه سریال اولین ضربه را از همین ناحیه خورد. خط داستانی «پادری» یعنی ثروتمند شدن «نصرت»، در «دودکش 3» نیز تکرار شد و موضوع جدیدی نبود. علاوه بر داستان، شخصیتها نیز بدون هیچ تغییر یا ویژگی جدیدی به فصل سوم رسیده بودند و تکیهکلامهای تکراری آنها دیگر جذابیتی برای مخاطب نداشت. حاصل این فصل، قصهای تکراری با شخصیتهای یکنواخت و تکراری بود و تماشاگران را ناامید کرد.
تولید ادامه سریال پس از فصول ناموفقشنبه 19 آبان، مدیر گروه تولیدات طنز مرکز سیمافیلم از تولید فصل جدید «دودکش» خبر داد و گفت: «با تصمیم ریاست سازمان صداوسیما در چند ماه گذشته عزمی برای احیای نامهای محبوب اتفاق افتاد، بنابراین سیاست ما احیای کارهای چند فصله و پرطرفدار است که مردم علاقهمند آنها هستند.» توجه به علایق مخاطبان و سیاست احیای برندها اتفاق خوبی است، اما مرور کیفیت «دودکش» در فصل سوم نشان میدهد «دودکش 3» موفق نبود و نمیتوان آن را جزو برندهای تلویزیون حساب کرد. تولید فصل جدید یک سریال در صورتی میتواند اثربخش باشد که آن مجموعه مورد استقبال قرار گیرد و خواهان داشته باشد، در غیر این صورت سرمایهگذاری روی ساخت فصل جدید مجموعهای که در فصل دوم و سوم با افت کیفیت مواجه شده چه دستاوردی برای تلویزیون خواهد داشت؟ اگر ضعفهای گذشته جبران و ایدههای جذاب و جدیدی برای ادامه سریال طراحی شود، میتوان به نتیجه امیدوار بود، اما با توجه به کیفیت فصل سوم، فعلا نمیتوان به آن خوشبین بود و سرنوشت فصل بعدی مبهم است.