printlogo


دردسرهای فامیل‌بودن با خواستگار سابق
دکتر حسین محرابی | روان شناس و مدرس دانشگاه

​​​​​​​
دیدن خواستگار سابق بعد از ازدواج همیشه یکی از لحظات خاص برای خانم‌هاست. رفتار در چنین مواقعی ملاحظات خاص خودش را می‌طلبد تا به بحران تبدیل نشود. به تازگی ماجرای «پوپک» و «مهران» که به امید داشتن روزهای خوب با هم ازدواج کردند ولی حالا کارشان به دادگاه خانواده کشیده است، در فضای مجازی پربازدید شده است. پوپک در این باره می‌گوید: «شوهرم شکاک است. من را اذیت می‌کند. مرتب باید به سوالاتش جواب بدهم و این موضوع اذیتم می‌کند. مثلاً مدام می‌پرسد با کی تلفنی حرف زدی، کجا رفتی؟ چرا با فلانی حرف می‌زنی و ... . از اول شکاک بود اما از وقتی فهمید قبل از او پسردایی‌ام خواستگار من بوده، وضعیت بدتر شد. او حتی ارتباط من با فامیل را قطع کرده است. اگر ببیند من به خانواده دایی‌ام نزدیک شدم زندگی‌ام را سیاه می‌کند»(منبع:خبر آنلاین). در ادامه و از منظر روان‌شناسی به بررسی این موضوع پرداختیم.

 2 دلیل ایجاد شک در زندگی‌مشترک
همان‌طورکه می‌دانید، اعتماد بین زن و شوهر یکی از مولفه‌های مهم و تاثیرگذار در میزان رضایتمندی زوجین و پایداری روابط است. اگر به هر دلیلی این مسئله از بین برود، می‌توان گفت آرامش از زندگی زن و شوهر سلب خواهد شد. شک و بی‌اعتمادی ممکن است در دو حالت ایجاد شود:
 1- حالت اول بدبینی بیمارگونه است که یکی از طرفین به خاطر وجود اختلالات روانی دچار آن می‌شود. در این حالت مراجعه به روان شناس و روان پزشک ضروری است. 2- حالت دوم که بیشتر شایع است، به‌خاطر رفتارهای شک‌برانگیز طرف مقابل ایجاد می‌شود و بنا داریم در این نوشتار به این دسته از بدبینی‌ها بپردازیم و توصیه‌هایی درخصوص نحوه برخورد با افراد شکاک داشته باشیم. به ویژه مثلا در حالتی خاص مانند این که خواستگار سابق‌تان فامیل شما باشد.
 بهانه دست افراد بدبین ندهید
اگر  فردی بدبینی بیمارگونه نداشته باشد، برای شک کردن و کنترل گری نیاز به یک دستاویز دارد و زمانی که رفتارهای همسرش درست و خالی از هرگونه ابهام باشد، در واقع دلیلی برای انجام رفتارهای آزاردهنده وجود ندارد. به عنوان مثال اگر خواستگار قبلی خانم از بستگان وی بوده و همسرش هم از این موضوع اطلاع دارد ممکن است نسبت به آن فرد حساسیت پیدا کرده و تعاملات خانم را زیر ذره‌بین  منفی قرار دهد. برای پیشگیری از چنین وضعیتی بهتر است خانم به چند نکته توجه کافی داشته باشد:
1 شفاف رفتار کنید| وقتی متوجه هستید که شوهرتان به یک فرد خاص نگرش منفی دارد، لازم است که بیشتر مراقب رفتار و گفتار خود باشید چرا که هرگونه ابهام در تعاملات ممکن است به یک سوء ظن بزرگ تبدیل شود و رابطه زوجی را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.
2 اعتمادسازی کنید| وقتی یک مرد احساس کند که همسرش به مرد دیگری فکر یا او را مقایسه می‌کند، دنیای خود را ویران شده دیده و ممکن است دست به رفتارهای هیجانی بزند بنابراین لازم است با انجام رفتارهای سنجیده به وی ثابت کنید که هیچ احساسی به خواستگار قبلی‌تان ندارید و فقط به او فکر می‌کنید. توجه داشته باشید که هرگونه شوخی و خنده یا ابراز صمیمیت و دفاع از شخص مدنظر باعث تشدید بدبینی و ذهنیت منفی شوهر می‌شود.
3 لجبازی نکنید| در بیشتر موارد ممکن است واقعا خانم هیچ ذهنیت و فکری درباره فردی که قبلا خواستگارش بوده ندارد و زمانی که از سوی شوهر متهم می‌شود به خاطر عصبانیت به لجبازی رو می‌آورد که این موضوع می‌تواند دامنه اختلافات را بیشتر کند. بنابراین در چنین شرایطی بهتر است آرامش خود را حفظ کرده و در کمال خونسردی مراتب وفاداری و مهم‌نبودن اتفاقات گذشته برای شوهر تبیین شود.
4 طرف شوهرتان باشید| رفع این سوء تفاهم نیاز به گذشت زمان دارد بنابراین ضمن صبوری همواره در مجالس و محافل خانوادگی کنار شوهرتان بوده و در مباحث مطرح‌شده و گفت‌وگوها سعی کنید مقابل او قرار نگیرید. این جمله به‌معنای تایید کورکورانه اشتباهات شوهر نیست بلکه منظور این است که اگر در موضوعی شوهر شما و آن شخص دو طرف بحث بودند، شما شوهرتان را نادیده نگیرید یا حداقل بی‌طرف باشید.
5 مشاوره بگیرید| اگر در چنین شرایطی هستید، مدتی موارد مطرح شده را رعایت کنید تا حساسیت شوهرتان به این موضوع کمتر شود و به شما اعتماد کند. اگر نتیجه نگرفتید آن گاه بدون این که او را متهم به بیماری کنید یا موضوع را به خانواده منتقل کنید، از وی بخواهید که برای حل مشکل از طریق  مشاوره شما را همراهی کند. درخور ذکر است که این توصیه‌ها برای موارد فاقد اختلالات‌روانی است و اگر حالت غیرعادی و بیمارگونه داشت نیاز به درمان‌های تخصصی وجود دارد.