مدیر کل روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری مشهد گفت: شناسایی و سامان دهی گذرهای تشرف شهر مشهد، دردستورکار مدیریت شهری قرار دارد و عملیات اجرایی فاز دوم گذر تشرف آغاز شده است. محمد اسماعیل شیخانی در همین باره بیان کرد: گذرهای تشرف و تاریخی به نوعی سیر و سلوک در تاریخ شهر مشهد است و این گذرها بخشی از هویت این شهر هستند؛ با توجه به اینکه شهر مشهد هر ساله میزبان ۳۰ میلیون زائر داخلی و خارجی است، شناسایی و ساماندهی گذرهای تشرف در دستور کار مدیریت شهری قرار دارد و این موضوع همواره مورد تاکید شهردار مشهد مقدس نیز بوده است.
وی ادامه داد: بیشتر این گذرها در مسیرهای بالا خیابان و پایین خیابان قرار دارند و این خیابان ها برای مردم مشهد جزو خیابان های خاطره انگیز هستند.
شیخانی با اشاره به این که برخی از این گذرها ساماندهی و احیا شده اند، افزود: برخی از این گذرها کانون فعالیت های مذهبی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هستند و به ویژه در ایام عزاداری ها، خاطرات قدیمی را زنده میکنند؛ طبق طرح تفصیلی بافت پیرامون حرم، گذرهای تشرف جزو عناصر اصلی هستند و برای آن کاربری مشخص شده است.
مدیر کل روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری مشهد همچنین تصریح کرد : هدف شهرداری این است که از طریق طرح های تدریجی این گذرها را احیا کند و عملیات اجریی بسیاری از این گذرها به اتمام رسیده، برخی از این گذرها شناسایی شدند و عملیات برخی دیگر نیز آغاز شده و سعی کرده ایم در احیا این گذرها، بافت های قدیمی، تکایا و ساکنین قدیمی که در محل مستقر هستند به ویژه سکونت خانواده شهدا همچنان حفظ شود.
وی در خصوص گذرهای تشرف احیا شده گفت: گذرهای نوغان، مخابرات، حاج نوروز، شهید سالاری مقدم، حوض امیر، عیدگاه، عسگریه، زادفر و.... احیا شده و تمامی اسامی که برای این گذرها انتخاب شده بر اساس حال و هوای اجتماعی فرهنگی محله است.
شیخانی در ادامه بیان کرد: اکنون در شهر مشهد ۶ گذر در بالا خیابان، ۴ گذر در پایین خیابان و ۲ گذر در مرز بین بالا خیابان و پایین خیابان احیا شده؛ همچنین در این محلات، ره باغ های سلام، طوبی، حضرت فاطمه زهرا (س)، پردیس و .... نیز وجود دارد و زائران و مجاوران می توانند از این ره باغ ها استفاده کنند.
وی با تاکید بر این که گذر نوغان یادآور آن حرکت تاریخی زنان نوغان در دوران شهادت امام رضا(علیه السلام) است مطرح کرد: بخشی از این گذر به بهره برداری رسیده و عملیات فاز دوم این گذر حد فاصل خیابان کاشانی و طبرسی نیز آغاز شده و با توجه به این که در این محدوده بافت تاریخی وجود دارد؛ احیا این بافت ها نیازمند مطالعات تاریخی و ملاحظات است.