در جلسه نظارتی دیروز مجلس ،گزارش کمیسیون انرژی مجلس درباره «قطعی برق در فصل سرد و تامین سوخت نیروگاه های حرارتی کشور» قرائت شد.این کمیسیون دو دسته راهکارها شامل اقدامات فوری و اساسی را در قبال مسئله برق درکشور پیشنهاد کرد. در حوزه اقدامات فوری، تولید برق در نیروگاه های حرارتی متناسب با «سوخت تحویلی»، بدون برداشت از «ذخایر سوخت مایع» و در بازه زمانی آغاز تا پایان فصل سرد امسال ضروری دانسته شده است. چرا که سطح فعلی ذخایر گازوئیل نیروگاهی در مقایسه با سال قبل، بیش از دو ماه عقب ماندگی دارد. اقدام فوری دوم بهره گیری از ظرفیت دیپلماسی انرژی برای واردات و سوآپ گاز و فرآورده های نفتی برای تامین نیاز نیروگاه ها و سایر بخش های مصرف کننده در فصل سرد است. در این حوزه واردات 10 تا 15 میلیون متر مکعب گاز از ترکمنستان و در فرصت باقی مانده میبایست از سوی دولت دنبال شود.
در گزارش کمیسیون انرژی همچنین درباره تامین انرژی پایدار کشور به 5 مورد شده است:1-متنوع سازی سبد عرضه برق در کشور و کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی خصوصاً از طریق توسعه نیروگاههای تجدید پذیر: در این زمینه آمارها نشان میدهند بطور متوسط 92 درصد از برق تولیدی کشور توسط نیروگاه های حرارتی تامین می شود. این در حالی است که امروزه به طور متوسط 36 درصد از برق تولیدی در جهان از طریق زغال سنگ، 23 درصد گاز طبیعی، 15 درصد برق آبی، 13 درصد تجدید پذیر، 10 درصد هستهای و 3 درصد فرآورده های نفتی تامین می شود.2- افزایش بهره وری نیروگاه های حرارتی: با اجرای قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق. 3- توسعه بازار بهینه سازی: با اجرای ماده 46 قانون برنامه هفتم به منظور مدیریت مصرف انرژی 4- ارتقای کیفیت سوخت تولیدی: با اجرای احکام قانونی بودجه های سنواتی و قانون برنامه هفتم در زمینه ارتقای کیفیت سوخت در پالایشگاه ها و تولید سوخت مایع منطبق با استانداردهای داخلی و جهانی. 5- استفاده از تجهیزات فیلتراسیون در نیروگاههای آلاینده.
وزیر نیرو: ناترازی برق تا سال آینده برطرف می شود، خاموشی های خانگی متوقف شده استاظهارات وزیر نیرو ادعای یکی از اعضای کمیسیون انرژی مبنی بر این که خاموشی های خانگی متوقف شده است را تایید کرد. «علی آبادی» با اشاره به تاترازی های موجود و بیان این که در این دوره تلاش کردیم بخش های اقتصادی را در اولویت قطعی برق قرار دهیم تا چرخ اقتصاد بچرخد، گفت: اگر روند تحویل سوخت به همین کیفیت تداوم داشته باشد مشکل خاموشی نخواهیم داشت. وی تصریح کرد: این چند روز اخیر خوشبختانه وضعیت خوب بوده و ما توانستیم سوخت کافی دریافت کنیم و خاموشی هم در حال حاضر اعمال نمیشود.علی آبادی ضمن ارائه گزارشی از اقدامات این وزارتخانه برای رفع ناترازی برق و کاهش خاموشی ها گفت: از ابتدای وزارتم تا کنون 14 پروژه اساسی در حوزه برق را به اتمام رساندیم که باعث میشود تا سال آینده ناترازیهای برق برطرف شود. انجام به موقع تعمیرات نیروگاهی برای بیش از 40 هزار (مگاوات) نیروگاه ، تلاش برای واردشدن 1500 مگاوات ظرفیت نیروگاهی تا پیک سال آینده، نصب یک میلیون و 500 هزار کنتور هوشمند تا قبل از پیک سال آینده (در راستای مدیریت مصرف به ویژه برای پر مصرف ها) از جمله اقدامات انجام شده و یا در دست اجرای این وزارتخانه در راستای رفع ناترازی برق است که به گفته وی موجب افزایش ظرفیت به میزان 10 هزار مگاوات خواهد شد. وزیر نیرو در عین حال نسبت به تامین انرژی در سرمای سخت زمستان و تابستان سخت پیش رو ابراز نگرانی کرد و گفت: امیدواریم بارشهای کافی موجب شود بتوانیم با استفاده از ظرفیتهای آبی که حدود 10 هزار مگاوات است، آن را برای جبران ناترازی به کار بگیریم.
پاک نژاد: برنامه ریزی سوآپ گاز در حال نهایی شدن است؛ اقدام عجیب وزارت نفت دولت قبل در تیر و مردادوزیر نفت نیز در جلسه دیروز مجلس به تشریح اقدامات این وزارتخانه در مقابله با ناترازی های اخیر اشاره کرد. وی با بیان اینکه برنامه ریزی برای سوآپ گاز به عنوان یکی از راهکارها برای افزایش سوخت نیروگاه ها انجام شده و در حال نهایی شدن است، گفت: برنامه ریزی برای واردات نفت گاز هم به نحو مطلوبی انجام شده و نسبت به سال گذشته به مراتب افزایش یافته است. به گفته پاک نژاد هم اینک سطح ذخایر نفت کوره نیروگاه ها در وضعیت مناسبی است، اما سطح ذخایر نفت گاز (گازوئیل) مطلوب نیست و حدود 820 میلیون لیتر نسبت به زمان مشابه در سال قبل کمتر است و فاصله زیادی تا 3 میلیارد لیتر مورد نیاز برای شرایط پایدار نیروگاهی دارد.وی با بیان این که از ابتدای 1403، سطح ذخایر نفت گاز نیروگاهی مطلوب نبوده است، گفت: دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در اوایل مردادماه یعنی یک ماه قبل از استقرار دولت چهاردهم طی ابلاغیهای نیروگاهها را به مصرف نفت کوره(مازوت) به میزان ۴۰ میلیون لیتر در روز از ۱۰ مرداد مکلف کرده است و این شرایط کماکان ادامه دارد. این بدان معنا است که حتی در تابستان هم که شرایط تحویل گاز به گونهای بوده که شرایط نسبتا مناسبی داشته، ولی بازهم باید نیروگاهها از نفت کوره تا سقف ۴۰ میلیون لیتر در روز استفاده میکردند. هدف این ابلاغیه تنظیم سبد سوخت نیروگاهی در راستای افزایش سطح ذخایر نفت و گاز و رساندن آن به حدی مطلوب و پایدار پیش از شروع فصل سرد سال جاری بوده است.پاک آیین در ادامه از یک اقدام عجیب وزارت نفت دولت قبل در تیر و مرداد سخن گفت و اظهار داشت: با وجود سطح پایین ذخایر نفت گاز حدود ۱۳۰ میلیون لیتر گازوئیل پالایشگاه آبادان طی ماههای تیر و مرداد صادر شده که این صادرات به نوعی است که ما امروز برای جبران آن باید عدد بیشتری را به عنوان قیمت واردات بپردازیم.
انتقاد قالیباف از تعارض منافع و ناهماهنگی بین وزارت نفت و نیروقالیباف رئیس مجلس نیز درباره وظایف دو وزارتخانهنفت و نیرو در حوزه انرژی و برای حل ناترازی این بخش، گفت: تأمین انرژی پایدار برای مصرف و ایجاد ارزش افزوده از وظایف این وزارتخانههاست. اما با غفلت از انرژی به عنوان فرصت بزرگ کشور شاهد ناترازی و زمینخوردن هم صنایع و هم دولت در تابستان امسال بودیم. وی با انتقاد از ناهماهنگی میان وزارت نفت و نیرو گفت: ما تا کی میان وزارتخانه های نفت و نیرو هماهنگی ایجاد کنیم که در این خصوص قوانین و دستورالعملهای زیادی وجود دارد. لذا این اشکال نهادی است. بی شک مجلس، دولت و مرکز پژوهش های مجلس باید با کار کارشناسی بحث نهادی را به صورت اساسی برطرف کنند و بپذیریم میان این دو وزارتخانه تعارض منافع وجود داشته و و آن قدر این دو وزارتخانه توسعه پیدا کردهاند که هماهنگی آن دیگر دست مدیران ارشد و مسئولان عالی این وزارتخانهها نیست.به گزارش خبرآنلاین، وی در ادامه با بیان این که ما روزانه شاهد قاچاق بین 25 تا 30 میلیون لیتر فراورده از کشور هستیم، گفت: بی تردید این پدیده، سازمان دهی شده است و مراکز تولید و مصرف کنندگان اصلی، اولین تهیه کنندگان این قاچاق هستند.
فراخبر
از دست رفتن اهرم تهدید نفتی ایران به روایت قالیبافقالیباف در بخشی از این جلسه اظهاراتی درباره صادرات نفت ایران داشت که بازتابهای زیادی پیدا کرد. وی گفت: روزی بود که وقتی دشمنانمان، ما را تهدید میکردند ما می گفتیم نفت خود را به روی شما می بندیم و این اهرم تهدید ما بود اما امروز کدام نفت را می بندیم و چه اهرمی داریم؟ حتی اگر تحریم هم نباشیم تکلیف ما در این حوزه روشن است لذا این خسارتی برای ماست که باید به آن توجه کنیم. این موضوع باید جزو سیاست گذاری های کشور باشد و مجلس و دولت ها نسبت به آن مسئول هستند.به گزارش خراسان به نظر می رسد این بخش از اظهارات قالیباف مرتبط با کاهش اثرگذاری نفت خاورمیانه و به تبع آن اثرگذاری ایران بر امنیت نفت جهان پس از توسعه برداشت نفت شیل باشد. بر همین اساس برخی معتقدند نقش قبلی ایران در اثرگذاری بر بازار جهانی نفت کمرنگ شده است و ایران باید به دنبال ترسیم نقشی جدید برای خود در اقتصاد جهانی باشد.